• Gradovi

  Mediji: Ustavni sud odluku o ZSO objavljuje naredne sedmice

  PRIŠTINA – Odluku o Zajednici srpskih opština Ustavni sud Kosova bi mogao da donese do kraja naredne sedmice, znatno ranije nego što se očekivalo, te da vlada očekuje da ta odluka bude pozitivna jer želi da pokaže da nešto radi kako bi Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, objavio je portal prištinske Gazete Blic.

  „Ustavni sud bi za nekoliko dana mogao da objavi svoju odluku o Zajednici srpskih opština. Možda sledeće sedmice“, navodi portal pozivajući se na neimenovani izvor.

  Ovako brza odluka bi mogla da dođe pre objavljivanja preporuke za liberalizaciju viznog režima pošto kosovske institucije pokušavaju da državama članica EU dokažu kako mnogo rade i da se ozbiljno bave pitanjem implementacije sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.

  „Da ne bi ugrozili liberalizaciju viza, vlada će posle odluke Ustavnog suda izaći sa obećanjem da će sprovesti sve sporazume sa Beogradom pokušavajući da iz toga izvuče neku korist“, rekao je isti izvor koji kaže i da vlada očekuje pozitivnu ocenu Ustavnog suda.

  U svakom slučaju, premijer Isa Mustafa je juče naglasio da će valda ispoštovati odluku Ustavnog suda u vezi sporazuma Zajednici srpskih opština, kako je rekao, kakva god ona bila.

  Sa druge strane, KTV je u sredu izvestila da će Kosovo dobiti negativnu preporuku za liberalizaiju viznog režima. Isti medij je, pozivajući se na izvore iz Brisela, objavio da će zemlje EU kao primedbu navesti nedovoljnu borbu protiv organizovanog kriminala kosovskih institucija.

  Očekuje se da će izveštaj o napretku stići posle 15. decembra, ali da će on konstatovati neispunjavanje svih kriterijuma koje je postavila Evropska komisija.

  Izveštaj je proistekao iz posete tima posmatrača u julu ove godine. Među neispunjenim kriterijumima je i to da Evropska unija želi da u praksi vidi jasne presude visokim funkcionerima za organizovani kriminal i korupciju.

  Očkuje se da će u najnovijem izveštaju stajati da je „Kosovo blizu ispunjenja kriterijuma, ali da to još nije dovoljno“.

  Predsednica Atifete Jahjaga se, videvši političku krizu u zemlji tokom koje je opozicija koristila i suzavac samo da ne bi dozvolila formiranje Zajedice srpskih opština i primenu sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, obratila Ustavnom sudu za tumačenje ustavnosti pomenutog sporazuma.

  Foto Tanjug/S.Radovanović, ilsutracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com