• BG

  Медијска коалиција пред распадом? Потпредседник НУНС-а Жељко Бодрожић: УНС је удружење пропагандиста

  Потребно је направити јасну разлику између новинара и партијских гласноговорника, а та организација која себе назива Удружење новинара Србије је ништа друго до удружење пропагандиста, каже за Данас Жељко Бодрожић, потпредседник Независног удружења новинара Србије.

  Он указује да условљавање осталих потписница групе за медијски мрак од стране УНС, да се „саопштењем подрже сви локални медији који су под притиском и осуди свако насиље над новинарима“, може се тумачити као њихово сврставање на страну режима и партијских медија. Бодрожић истиче да ова дешавања представљају врхунац петогодишњег урушавања демократије у најширем смислу те речи, а посебно урушавања слободе говора.

  – Слободни медији који извештавају своје суграђане о ономе што се заиста дешава нашли су се на црној листи и полако губе дах. Одлука Вукашина Обрадовића да ступи у штрајк глађу представља кулминацију и последњи стадијум очајања човека који је цео свој живот уложио у то да своје суграђане професионално, непристрасно и слободно извештава. Он је инсистирао да спустимо лопту и дамо шансу УНС, а сада је дочекао да они не желе отворено да га подрже због неких својих интереса. То је још један показатељ шта су и ко су они, каже Бодрожић и додаје да је УНС својим потезима обесмишљава часну новинарску професију.

  На питање да ли је могуће наћи компромисно решење, Бодрожић указује да НУНС све време трага за компромисом, али да, по његовом мишљењу, људи који воде УНС не заслужују пружену руку својих колега.

  – Лично никада нисам имао жељу да сарађујемо са УНС и мислим да морамо да направимо озбиљну дистанцу од њих, као деведесетих, како би оправдали своје постојање.

  Чему НУНС ако је УНС добар? Они за мене нису удружење новинара, каже наш саговорник.

  Са друге стране, Владимир Радомировић, председник УНС, није желео додатно да објашњава читаву ситуацију и кратко нас је упутио на званично саопштење удружења, а говорећи о могућности проналаска компромиса по питању овог спора није био ништа опширнији.

  – Ми смо предложили да се одбране сви локални медији, сви новинари, а они су то одбили. Kомпромис не зависи од нас, зависи од њих, кратко је, за Данас, прокоментарисао ову причу Владимир Радомировић.

  Брисел окреће главу

  Потпредседник НУНС Жељко Бодрожић посебно је изиритиран због става званичног Брисела према независним медијима у нашој земљи.

  „Посебно ме жести однос ЕУ, односно њихових овдашњих представника, према медијској ситуацији у Србији. Лично сам на Извршном одбору НУНС предложио да се прекину контакти са амбасадама западноевропских земаља, јер окрећу главу од стварног стања, тапшу нас по рамену и говоре да ће једног дана обратити пажњу на нас новинаре“, каже Бодрожић.

  Председник Удружења новинара Србије одговoио потпредседнику Независног удружења новинара Србије

  Пропагандисти су око Бодрожића у НУНС-у

  Поштовани господине Петровићу, у Данасу од уторка, 26. септембра, објавили сте чланак о односу Удружења новинара Србија и Независног удружења новинара Србије и у њему изјаву потпредседника НУНС-а Жељка Бодрожића да је Удружење новинара Србије „удружење пропагандиста“. Пошто ми је ваш новинар у телефонском разговору тражио само коментар о ставу УНС-а према саопштењу групе невладиних организација и медија, а није поменуо ову Бодрожићеву изјаву и дао ми прилику да је коментаришем, то ћу урадити овим путем.

  Владимир Радомировић (фото: Милош Мишков, Прес центар УНС) Владимир Радомировић (фото: Милош Мишков, Прес центар УНС)

  Бодрожић каже да је захтев Удружења новинара Србије да се подрже сви локални медији под притиском и осуди свако насиље над новинарима „сврставање на страну режима и партијских медија“. Зашто НУНС не жели да подржи све локалне медије који се суочавају са политичким и економским притисцима? Зашто не жели да подржи Телевизију Банат из Вршца коју бојкотују општински функционери из СНС, не дозвољавајући новинарима да извештавају са седница скупштине општине, а изјаве тој телевизији – у страху од локалних моћника – не смеју да дају ни глумци из позоришта и кустоси из музеја. Зашто НУНС не жели да се супротстави насиљу над новинарима без обзира на то да ли долази од обезбеђења на скупу Српске напредне странке или од присталица опозиције које ударају новинарке Пинка и јајима гађају екипу Радио-телевизије Србије? Зашто се НУНС сврстава на страну партијских активиста који прете новинарима?

  Врањске новине само су један од локалних медија суочен са тешком економском ситуацијом и политичким притисцима. Многи локални медији угашени су у протекле две године управо из тих разлога. Зашто онда НУНС не подржава захтев УНС-а да се локалним медијима обезбеди два одсто општинских буџета за извештавање у јавном интересу? То је једини начин да локални медији опстану и испуне своју улогу да тачно извештавају и контролишу власт.

  Бодрожић каже да НУНС нема други смисао постојања сем да направи „озбиљну дистанцу“ од УНС-а „као деведесетих“. Озбиљну дистанцу од новинарства НУНС је већ направио док је на власти била Демократска странка. Тада је НУНС ћутао док су његови функционери прогонили новинаре, цензурисали им текстове и масовно их отпуштали из медија које су контролисали они и ДС. Тада је НУНС подржао и драконске измене Закона о јавном информисању чији је једини циљ био да ућуткају непожељне новинаре и медије. Тада је НУНС подржао и катастрофалну „реформу правосуђа“, заправо државни удар којим је урушена владавина права и успостављена партијска држава. Да ли смо од НУНС-а за ових осам година чули извињење због срамне одмазде над новинарима који нису желели да извештавају по партијском диктату? Не, напротив, људи који су прогонили новинаре и даље су на челним функцијама у НУНС-у.

  У једном се слажем са Бодрожићем: „потребно је направити јасну разлику између новинара и партијских гласноговорника“. То је уосталом и једна од одредби Кодекса новинара Србије – са новинарством је неспојив рад у политичким партијама. Откуд онда међу функционерима НУНС-а и иницијаторима саопштења „против медијског мрака“ толико активиста опозиције (Доста је било, Покрета слободних грађана, Не да(ви)мо Београд)?

  Нека Бодрожић погледа око себе. Ту ће пронаћи пропагандисте које тражи.

  Аутор је председник УНС

  Извор: Данас

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com