Ekonomija

МЕДИЈСКА РЕФОРМА И ПРИВАТИЗАЦИЈА У СЛУЖБИ РАДОИЦЕ: КУПИШ ОПШТИНСКУ ТЕЛЕВИЗИЈУ ЗА 18.600 ЕВРА А ОНДА ДОБИЈЕШ ИЗ БУЏЕТА ОПШТИНЕ 107500 ЕВРА!

RADOICA CARIBROD

Контроверзни бизнисмен Радоица Милосављевић од општине Димитровград добио је 13,2 милиона динара (107.500 евра) субвенција за његову Радио-телевизију Цариброд у 2016. години, иако је њен власник у августу прошле године постао за свега 18.600 евра.

RADOICA kRAGUJEVAC

Милосављевић је локалну РТВ Цариброд купио као једини понуђач и то му је, према евиденцији УНС, шести локални медиј у власништву. Пре тога, Милосављевић је купио РТВ Панчево, РТВ Крагујевац, РТВ Крушевац, ТВ Пожега и Центар за информисање Нови Кнежевац.  Милосављевић је власник и РТВ Пирот и РТВ Брус које је такође купио током прошлогодишње приватизације.

 

Председник општине Димитровград Зоран Ђуров тврди да је Милосављевићева телевизија добила новац на јавном конкурсу за суфмансирање медија у 2016. години као једина локална телевизија која има програм на бугарском језику.

Мањине 

– Од тих 13,2 милиона динара 10 милиона иде на редовно информисање, а три милиона на програм на матерњем језику бугарске мањине. Нас не интересује ко је власник те телевизије, али морамо да имамо информисање на језику националне мањине. Само та телевизија има кадровски потенцијал за програм на бугарском ј езику и док сам председник општине нећу дозволити да бугарска мањина остане без програма. Нико није њима дао 13 милиона на гомили, већ се средства исплаћују сваког месеца и морају да се оправдају за претходни – објашњава Ђуров.

Суфинансирање 

Он додаје да општина Димитровград није спроводила приватизацију РТВ Цариброд, већ Агенција за приватизацију, као и да је пре приватизације РТВ Цариброд од општине добио више од 22 милиона динара годишње.

Директор РТВ Цариброд Мирослав Нацков истиче да је „логично“ да новац добије једини електронски медиј који емитује програм на бугарском језику у том делу Србије.

– Новац смо добили кроз две мере сухнансирања пројеката за производњу медијских садржаја из области информисања. По првој мери, за пројекат „Информисање грађана општине Димитровград путем радио Цариброда“ добили смо 2,6 милиона динара. За други пројекат „Информисање грађана општине Димитровград на бугарском језику путем ТВ Цариброд“ добили смо 10,6 милиона – каже Нацков и додаје да не зна зашто се поставља питање о томе.

 

ИЗВОР: УНС

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh