• Novosti online

  Медијске законе из 2014. године још нико не може да растумачи и спроведе

  Скупштина Србије расправљаће у уторак о аутентичном тумачењу Одбора за уставна питања и законодавство о подели бесплатних акција запосленима у неприватизованим медијима, који су до 31. октобра били у власништву државе и локалних самоуправа.

  Одбор је констатовао да постоји недоумица у прописима у вези са преносом бесплатних акција запосленима неприватизованих медија и протумачио да капитал тих медија треба да буде пренет на запослене у целости, без ограничења које се односи на укупну номиналну вредност за сваку годину стажа у радном односу, али највише за 35 година проведених код издавача медија.

  У образложењу, Одбор је закључио да је Законом о приватизацији прописан пренос капитала без накнаде запосленима тако да запослени могу стећи бесплатне акције чија је укупна номинална вредност 200 евра у динарској противвредности за сваку пуну годину рада у радном односу.

  Међутим, Одбор је закључио и да Закон о јавном информисању „сугерише“ да запосленима буде пренет целокупан капитал медија, без номиналних ограничења која прописује Закон о приватизацији и да је у том случају интенција законодавца била да направи изузетак од примене правила прописаног Законом о приватизацији.

  Питање бесплатне поделе акција запосленима у неприватизованим медијима пред Одбором за уставна питања покренула је посланица Српске напредне странке Александра Томић.

  Одбор је констатовао да у примени прописа постоје недоумице које су изазвале више од десет конкретних спорних преноса власништва у пракси, а међу њима и случај Регионалне Радио телевизије Врање где је дошло и до покретања управног спора.

  Извор: УНС

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com