• Crna Gora

  Medojević: NATO nije imao pojma o bilo kakvom državnom udaru

  Jedan od čelnika opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori, Nebojša Medojević izjavio je danas da NATO nije ništa znao o pripremanju navodnog državnog udara za dan prošlogodišnjih izbora u Crnoj Gori.

  Medojević je time odgovorio na tvrdnju crnogorskog premijera Duška Markovića koji je za američki nedeljnik „Tajm“ rekao da su tajne službe nekih članica NATO-a potvrdile informaciju da je za izborni dan spreman državni udar i da su ga organizovala dva pripadnika tajne vojne službe Rusije.

  Medojević tvrdi da Marković „otvoreno izmišlja da su podatke o lažnom državnom udaru dobili od zemlje članice NATO“.

  „NATO nije imao pojma o bilo kakvom državnom udaru. To je dan nakon lažnog državnog udara javno, u Briselu, potvrdila ministarka odbrane Milica Pejanovic Đurišić, upravo na sastanku NATO. Ministarstvo odbrane je tačka komunikacije s NATO, i ako je NATO hteo da obavesti Crnu Goru o nekim takvim saznanjima, to bi uradio preko Ministarstva“, kazao je taj bivši član skupštinskog odbora za bezbednost.

  Medojević je precizirao da Ministarstvo odbrane jedino ima bezbednosno zaštićenu vezu sa sedištem NATO.

  „Sva poverljiva komunikacija NATO i Crne Gore ide preko Ministarstva odbrane, a ministarka je, na zahtev NATO… obavestila NATO da ni Ministarstvo, a ni ANB nemaju nikakva saznanja o pripremi terorističkog napada na dan izbora“, saopštio je Medojević.

  Dodao je da je sve „podatke“ „prikupio“, odnosno izmislio, specijalni tužilac Milivoje Katnić, po nalogu tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

  Naveo je da ANB, ministar policije, ministar odbrane, predsednici Crne Gore, Skupštine, kao i NATO i SAD „nisu imali nikakve informacije o pripremi bilo kakvog državnog udara“.

  „Pozivam Markovića da javno saopšti kada mu je i kojim kanalom NATO dao informacije o pripremi lažnog državnog udara“, naveo je lider DF.

  Tužilaštvo Crne Gore je osumnjičilo 23 osobe za formiranje kriminalne organizacije i za pokušaj terorizma na izborni dan.

  Kao ključni organizatori označena su dvojica Rusa, za koje premijer tvrdi da pripadaju vojnoj obaveštajnoj službi Rusije. Crna Gora je izdala poternicu za njima.

  Zvanična Moskva je kategorično odbacila svoju umešanost u pokušaj terorizma u Crnoj Gori.

  Pred tužiocem će u ponedeljak čelnici Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, osumnjičeni da su bili obuhvaćeni planom za upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobede Fronta i hapšenje dotadašnjeg premijera Mila Djukanovića.

  Skupština je prošle nedelje Mandiću i Kneževiću ukinula imunitet, a državni tužilac naložio specijalnom tušiocu da odustane od njihovog privodjenja.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com