Gradovi

Među četiri nominovana i kosovsko-britanski „Shok“

LOS ANĐELES – U ovogodišnjoj konkurenciji za Oskara za najbolji kratkometražni film našla su se četiri ostvarenja, među kojima i film „Shok“ (Drug) u kosovsko-britanskoj produkciji.

Ostali nominovani su „Ave Maria“ palestinskog reditelja Bazila Halila o pet časnih sestara koje se na Zapadnoj obali susreću sa porodicom jevrejskih kolonista, „Day One“ američkog reditelja Henrija Hjuza o pripadnici američke vojske poreklom iz Avganistana koju šalju na zadatak u zemlju njenih predaka i „Stutterer“ britanskog reditelja Bendžamina Klirija koji govori o usamljenosti.

„Shok“ u režiji britanca Džejmija Donahjua govori o prijateljstvu dva dečaka za vreme sukoba na Kosovu tokom 1990-ih.

„Na Kosovu 1998. godine, dva dečaka i najbolja druga žive normalnim životom, ali dok rat zahvata zemlju, njihova se svakodnevnica sve više ispunjava nasiljem i strahom. Njihovi izbori uskoro postaju pretnja ne samo prijateljstvu, već i njihovim porodicama i životima“, stoji u opisu filma.

Ekipa i glumci filma pratili su danas u Prištini direktni prenos najave nominacija iz Los Anđelesa, nazdravivši šampanjcem kada je Američka filmska akademija saopštila da je njihovo ostvarenje nominovano u kategoriji kratkog igranog filma.

„Shok“ je inspirisan istinitom pričom Ešrefa Durmišija koji je producent i ujedno jedan od glumaca filma.

„Biti u filmu koji je nominovan za Oskara je neverovatna čast. Čast je pet puta veća kada je film o sopstvenoj zemlji i sopstvenom iskustvu kao dečaku“, izjavio je Durmiši za agenciju Frans pres.

Ceremonija dodele Oskara biće održana 28. februara u Los Angelesu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh