Gradovi

Međunarodni dan džeza u Nišu, Leskovcu, Vranju, Bujanovcu

BEOGRAD – Međunarodni dan džeza, koji se već petu godinu slavi širom sveta 30. aprila, biće obeležen i u Nišu, Leskovcu, Vranju i Bujanovcu.

Direktor „Nišvil“ džez festivala Ivan Blagojević podsetio je da su se proslavi dana džeza priključili od samog početka i ove godine su odlučili da organizuju koncerte u četiri grada.

Blagojević je ispričao Tanjugu da je 2014. „Nišvil“ realizovao zanimljiv projekat „Džez – multikulturalni izraz“, podržan od strane Evropske unije.

„Napravili smo sjajan orkestar od klinaca iz nekoliko gradova, tako da nam je Bujanovac vrlo interesantan, jer smo tamo uspeli da spojimo decu srpske i albanske nacionalnosti i svi oni su svake godine na „Nišvilu“, sviraju u različitim postavama“, objasnio je on.

Za Međunarodni dan džeza u Bujanovcu, Leskovcu, Vranju biće organizovani koncerti na kojima će nastupiti lokalni bendovi, kao i po jedan bend iz Niša.

Tako će u niškom klubu „Feedback“ nastupiti sastavi „Moba“ i „Naišblue“ i planiran je džem sešn, a u Kamernoj sali leskovačkog Kulturnog centra biće organizovan koncert učenika Džez odseka Mužicke škole „Stanislav Binički“ i nastup niškog „Naišblue“.

U sali „Okce“ u Vranju nastupiće „MJMS Quartet“ iz tog grada i niška grupa „Tevrabulebra“, dok će u Bujanovcu na Platou Doma kulture Međunarodni dan džeza proslaviti „Strangers from South“ (Bujanovac) i „Benny Nrickman band“ (Niš).

Koncert u Bujanovcu počinje u 19 sati, u Leskovcu i Vranju u 20 časova, a u Nišu u 22 sata.

„To je fina prilika da usmeravamo ukus mladih ka kavlitetnoj umetničkoj muzici i u tome je želja i naš plan da jednog dana Niš živi 365 dana džeza, a ne samo četiri i da jednog dana imamo ozbiljan evropski džez muzej i možda džez klub u kome bi se održavale radionice tokom cele godine“, istakao je Blagojević.

Obeležavanje Međuanrodnog dana džeza inicirao je Herbi Henkok i svake godine centralna proslava bude u drugom gradu.

Prošle godine je to bio Pariz, a ove je Vašington i koncert najznačajnijih džezera biće u Beloj kući.

Foto freeimages.com/ Kostas Papadimitriou

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh