BG

Međunarodni dan odbrane novinarstva, 5. novembar

Povodom međunarodnog Dana odbrane novinarstva koji se obeležava 5. novembra, Sindikat novinara Srbije skreće pažnju na sve gori položaj medijskih radnika.

Privatizacijom je otkupljen, pa pogašen veliki broj glasila. Tamo gde još rade, naše kolege ne smeju da pitaju ni za uslove rada, ni za plate, ni za topli obrok, ni za godišnje odmore.

Baš zbog takvog položaja, najveći broj njih piše ono što im se kaže, uglavnom brukajući i sebe i profesiju.

Sindikat novinara Srbije  pokreće inicijativu za potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za medije u Srbiji ćime bi bio učinjen prvi korak ka sređivanju stanja u medijskoj sferi.

Ovu akciju pokrećemo zato što u privatnim medijima nema sindikata ni kolektivnih ugovora koji štite radna i profesionalna prava zaposlenih.

Od posebnog/granskog kolektivnog ugovora za medijske radnike treba da imaju koristi svi: i zaposleni i vlasnici medija, jer će se uvesti pravila poslovanja a javnost će dobiti kvalitetnije i pouzdanije informacije.

U Srbiji ne postoji udruženje poslodavaca sa kojima bi zaposleni počeli razgovore o minimalnim uslovima rada. Vlasnici medija  ne žele uvođenje reda. Njima je lakše da daju minimalce i ponegde dodaju na crno neki dinar, da bi izbegli plaćanje doprinosa državi .Ili, uplate samo doprinos. Negde, ni to.

Potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora za medijsku delatnost biće, u krajnjoj instanci, ostvarena istinska uloga naše profesije – zaštita javnog interesa i prava građana da budu kvalitetno informisani.

 

U Beogradu, 4.novembra 2016.

Za Sindikat novinara Srbije

Dragana Čabarkapa, predsednica

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh