Gradovi

Medvedev: Možda nam zafali sredstava za antikrizni plan

MOSKVA – Rusija možda neće imati dovoljno sredstava da implementira planirane antikrizne mere, upozorio je danas premijer Rusije, Dmitrij Medvedev.

„Bićemo naročito oprezni u potrošnji, jer možda jednostavno nećemo imati dovoljno finansijskih sredstava za sve oblasti“, rekao je Medvedev na sastanku sa ministrima i vodećim državnim zvaničnicima povodom socijalnih i ekonomskih pitanja, prenosi agencija Frans pres.

Budući da je rublja krajem prošlog meseca pala na rekordno nizak nivo prema dolaru, vlada u Moskvi je najavila paket mera za pružanje podrške ekonomiji.

Od tada, ruski mediji su obelodanili niz mera za koje smatraju da će biti usvojene, a vlada je održala niz sastanaka bez donošenja ikakve konačne odluke, navodi francuska agencija.

Veliki broj ruskih novina je jutros preneo da bi državni zvaničnici trebalo da predstave Medvedevu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu novu verziju „vladinog akcionog plana za ekonomsku i socijalnu stabilnost“.

Najnovijim planom se apeluje na dodelu 828 milijardi rubalja (10,5 milijardi dolara) automobilskoj industriji, poljoprivredi, kao i za kupovinu lekova, piše ruski dnevni list Vedomosti.

„Rad na aktuelnoj verziji je u toku. Još uvek nemamo konačni nacrt“, izjavio je Medvedev, dodajući da je novi plan sačinjen od hitnih mera, ali i srednjoročnih strukturnih reformi.

Kako navodi Frans pres, oko polovine budžetskih prihoda Rusija ostvaruje od prodaje nafte i gasa, zbog čega je oštar pad cena nafte gurnuo tu zemlju u drugu uzastopnu godinu recesije.

Alexander Astafyev/Sputnik, Government Press Service Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh