Gradovi

Medvedev: Niko nije zainteresovan za novi rat

MOSKVA – Bilo kakva kopnena operacija u Siriji imaće za posledicu „potpun, dug rat“, izjavio je u nedelju u intervjuu za TV kanal „Evronjuz“ ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Komentarišući izjavu američkog državnog sekretara DŽona Kerija, da bi ukoliko mirovni plan za Siriju doživi neuspeh, još stranih vojnika ušlo u konflikt, Medvedev je rekao da su to reči koje „nemaju svrhu“.

„On to nije trebalo da kaže iz jednostavnog razloga: ukoliko je sve što želi produžetak rata, on može da izvede kopnene operacije i bilo šta drugo. Ali ne pokušavajte nikog da uplašite“, istakao je Medvedev.

„Dozvolite da ponovim da niko nije zainteresovan za novi rat, a kopnene operacije su potpun, dug rat“, kazao je Medvedev.

Velike sile dogovorile su se u petak u Minhenu o primirju u kofliktu u Siriji, u kome je najmanje od 2011. godine 250.000 ljudi izgubilo život, naveo je Rojters.

Ruski premijer je izjavio da Rusija insistira na zajedničkom stavu o tome kada treba da stupi na snagu primirje u Siriji, jer će se u protivnom sukob samo pogoršati.

„Odluka o obustavi borbenih operacija zavisi od toga da li su sve strane spremne da polože oružje i koliko brzo“, rekao je Medvedev.

Najopasnije je kada jedna grupa prestane da se bori, a druga počne da na tome bazira svoj vojni uspeh, jer to samo vodi eskalaciji sukoba, ocenio je Medvedev.

„Iz tog razloga trebalo bi da se donese zajednička odluka kada da se obustavi vojna akcija. To bi trebalo da bude cilj“, rekao je Medvedev.

On je naveo da će Rusija delovati u skladu sa postojećim sporazumima sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom sa jedne strane, a sa druge u skladu sa sporazumimma koje trenutno pokušava da postigne sa ostalim zemljama, uključujući SAD, preneo je TAS S.

Medvedev je podsetio da je 4. februara Rusija izašla sa inicijativom za opšte primirje u Siriji.

„Bilo je izvesnog oklevanja kod američkih kolega. Oni su morali da prevaziđu neslaganja između Stejt departmenta i Ministarstva odbrane, a zatim su apelovali na Baraka Obamu i izgleda su postigli dogovor“, rekao je Medvedev.

Međunarodna grupa za podršku Siriji, koju čini oko 20 zemalja, sastala se u Minhenu 11. februara i dogovorila da u roku od nedelju dana obezbedi primirje u Sirji i dostavi pomoć stanovništvu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri sastali su se takođe u Minhenu 13. februara kako bi razmotrili konkretne korake za primenu prethodno postignutih sporazuma.

Obustava vatre neće se odnositi na vazdušne udare protiv Islamske države i teroritičke grupe Džabat al Nusra i srodnih grupa koje je Savet bezbednosti UN proglasio za terorističke.

Nećemo tužiti zbog optuzbi za ubistvo Litvinjenka

Rusija neće nikoga tužiti zbog optužbi za ubistvo Aleksandra Litvinjenka, izjavio je Medvedev.

„Što se tiče bilo kakvog pravnog delovanja, to je prosto apsurdno. Ruska Federacija nikada neće tužiti neku državu zbog nekih besmislenih izmišljotina ili smešnih filmova“, rekao je Medvedev.

Osvrnuvši se na rezultate istrage u slučaju Litvinjenko, ruski premijer je kazao da niko ne može da uzme za ozbiljno „izveštaj penzionisanog sudije, u kome, samo sam pogledao iz zainteresovanosti, praktično svaki paragraf i svaki deo počinje rečju ‘verovatno'“.

„Šta tu ima da se komentariše? To je nezvaničan izveštaj penzionisane osobe koja iznosi svoj lični sud“, istakao je Medvedev.

„Mi, takođe, možemo da napišemo mnogo takvih izveštaja ili upitamo naše bivše sudije ili akademike da pripreme neke papire. Oni nemaju apsolutno nikakvu važnost i stoga neće biti reakcije na ovo“, naveo je Medvedev, preneo je TAS S.

Ruski premijer smatra da je za žaljenje da su „premijer i ministar spoljnih poslova Velike Britanije komentarisali izveštaj prepun reči kao što je ‘verovatno'“.

„To podseća na lov na veštice. Naposletku, neka to bude na savesti onih koji su komentarisali“, poručio je Medvedev.

Prema njegovim rečima, Rusija je „vekovima imala neobičnu vrstu odnosa sa Britanijom“.

„Oni su teški iz različitih razloga. Zbog vremenskog ograničenja, neću ih analizirati, iako možete o tome čitati u udžbenicima istorije. Nažalost, to je i danas slučaj“, dodao je Medvedev.

Rezultati istrage o smrti Litvinjenka, koji je preminuo u Londonu 2006. pošto je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijumom, koje je u januaru obelodanio penzionisani britanski sudija Robert Oven, naišli su na oštru reakciju Rusije i zaoštrili već ionako napete odnose Moskve i Londona.

Foto AP/arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh