Gradovi

Medvedev: Ruska ekonomija ne zavisi od vlasti drugih zemalja

MOSKVA – Ruske vlasti neće prognozirati uticaj nove američke administracije na mogućnost ukidanja sankcija Zapada, prioriteti ruske vlade određeni su na osnovu aktuelnog stanja u ekonomiji, a ne na osnovu delovanja vlasti drugih zemalja, poručio je danas premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

„Orijentišemo se na sopstvene prioritete koji nikako nisu povezani s delovanjem inostranih vlasti, nego proističu iz naših pretpostavki o aktuelnom stanju ruske ekonomije“, rekao je Medvedev novinarima.

On je podsetio da je tokom pripreme prognoze za 2017, 2018. i 2019. godinu, ruski kabinet ministara polazi od pretpostavke da sankcije neće biti ukinute.

„Zbog toga nezavisno od rezultata izbora u bilo kojoj zemlji, čak i tako važnoj kao što su Sjedinjene Američke Države, naše pretpostavke ostaju nepromenjene, uključujući i pretpostavke u vezi sa sankcijama. Ukoliko se situacija bude promenila, može se dogoditi i da promenimo naše pretpostavke u skladu s novim uslovima, a sada ništa nećemo korigovati“, naglasio je premijer, prenosi Sputnjik.

Medvedev, koji je boravio u zvaničnoj poseti Izraelu i Palestini, rekao je da ne isključuje mogućnost da posle smene domaćina Bele kuće Sjedinjene Američke Države pojačaju napore usmerene na rešavanje palestinsko – izraelskog sukoba.

„Veoma će važna u ovom procesu biti pozicija drugih zemalja, uključujući i SAD, koje u poslednje vreme nisu imale posebne aktivnosti na ovom planu“, rekao je ruski premijer na konferenciji za novinare posle posete Izraelu i Palestini.

„Moguće je, međutim, da će posle promene administracije aktivnost ove vrste biti veća“, rekao je Medvedev.

Rusija je, prema njegovim rečima, spremna za saradnju i postizanje mira na Bliskom istoku u saradnji s drugim zemljama, uključujući i četvorku bliskoistočnih posredika, u kojoj su i SAD, Ujedinjene nacije i Evropska unija.

„Mi ćemo kao posrednici nastaviti svoje napore i nadamo se da ćemo naići na pomoć i drugih učesnika procesa, uključujući i novu američku administraciju“, rekao je Medvedev, prenosi Sputnjik.

„Nijedno posredovanje ne može da zameni političku volju i pregovarački proces sukobljenih strana“, rekao je premijer Rusije.

AP Photo/Majdi Mohammed

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh