Svet

Medvedev: Ruska privreda stabilna

„Ruska privreda je pokazala da su njeni tržišni mehanizmi stabilni, čak i u uslovima kada zapadni partneri deluju protiv nje koristeći netržišne, političke metode“, izjavio je Medvedev na ekonomskom forumu „Gajdar“.

medvedev rusija 2

On je, takođe, rekao da politika i geostrategija danas diktiraju nova pravila u globalnoj ekonomiji, navodeći kao poslednji negativan primer toga „pritisak koji Međunarodni monetarni fond (MMF) vrši u pogledu ukrajinskog duga prema Rusiji“, prenosi ruska agencija Tas.

„Situaciju pogoršava činjenica što uslove u ekonomiji sada diktira politika i geostrategija, što se postojeći propisi povremeno ignorišu ili prepravljaju zarad kratkoročnih ciljeva, kao što je to nedavno učinio MMF u slučaju Ukrajine“, izjavio je Medvedev.

On se osvrnuo i na pitanje visokih kamatnih stopa na zajmove, što, prema njegovoj oceni, ostaje veliki problem bankarskog sektora.

„Visoke kamatne stope su ključni problem, zbog čega ćemo nastaviti da koristimo mehanizam subvencija. Takođe ćemo nastaviti da učestvujemo u programu podrške investicionim projektima koji se realizuju na osnovu projektnog finansiranja“, poručio je Medvedev.

Rusija je, prema rečima premijera, spremna i za obnavljanje normalizacije odnosa sa Evropskom unijom.

„Spremni smo da ponovo uspostavimo normalnu interakciju sa članicama EU. Evropa je naš najbliži sused, važan ekonomski partner, i vrednost naše trgovinske razmene je i dalje više milijardi evra, uprkos faktoru sankcija“, poručio je Medvedev.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh