Gradovi

Medvedev: Svet u dramatičnoj situaciji

MINHEN – Situacija u svetu je dramatična, jedinstvene velike Evrope više nema, rekao je danas u Minhenu na Bezbednosnoj konferciji ruski premijer Dmitrij Medvedev, ocenivši da su odnosi Rusije i NATO skliznuli u novi Hladni rat.

„Još su žešći sukobi u zemljama Bliskog istoka i severne Afrike, dogodio se kolaps zbog migrantske krize, odnosi između EU i Rusije su se pokvarili, u Ukrajini je građanksi rat“, rekao je Medvedev.

Kako je rekao ruski premijer, politički kurs NATO ostaje neprijateljski i zatvoren prema Rusiji.

Prema njegovom mišljenju, odsustvo dijaloga između zapadnih zemalja i Rusije, uključujući i globalna pitanja, je abnormalno a problem u komunikaciji priznaju svi – i Rusija i Zapad, prenosi Tas s.

Medvedev je , takođe, rekao da ukoliko situacija u Siriji i na drugim žarištima ne bude normalizaovana postoji opasnost da terorizam postane „nova vrsta rata“ u koji će biti uvučen čitav svet.

Samo redovna saradnja između Rusije i SAD može da vodi ka normalizaciji situacije u Siriji, rekao je Medvedev.

„Pod tim redovna, mislim, svakodnevna saradnja“, dodao je ruski premijer.

On je takođe rekao da nema potrebe bilo koga plašiti kopnenom operacijom u Siriji, prenosi Rojters, navodeći da nije jasno na šta je Medvedv mislio.

Medvedev je ponovo odbacio optužbe da ruske vazdušne snage bombarduju civile u Siriji.

„Nema dokaza da bombardujemo civile iako nas svi optužuju da to činimo. Rusija ne pokušava da ostvari neke tajne ciljeve u Siriji. Jednostavno pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne interese“, rekao je on, dodavši da Moskva želi da spreči ekstremiste da stignu do Rusije.

AP foto, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh