Gradovi

Medvedev: Zapad da napravi prvi korak ka obnovi dijaloga

MOSKVA – Odluka Zapada da zamrzne odnose sa Rusijom bila je besmislena i Moskva je spremna za obnovu dijaloga na jednakim osnovama, ali prvi korak leži na Zapadu, izjavio je danas u intervjuu za TV kanal „Evronjuz“ ruski premijer Dmitrij Medvedev.

„Izvorna odluka da se prekine saradnja u najtežoj međunarodnoj situaciji, kada smo svi potrebni jedni drugima, bila je u startu besmislena. Postalo je neophodno povući se posle nekog vremena“, rekao je Medvedev.

Ruski premijer je kazao da „čim se nešto dogodi na globalnom planu, uz učešće Rusije“, NATO reaguje – „to je to, gotovi smo, više ne razgovaramo sa vama, suspendujemo naše odnose“, preneo je TAS S.

„Onda, posle nekog vremena, neko nam šapne u uvo da oni zapravo žele da obnove odnose i da li bismo mogli da počnemo da sarađujemo po ovom pitanju ili onom?“, istakao je Medvedev.

Ruski premijer je poručio da se „isto može primeniti na odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom“.

„Mi smo spremni za to, mi želimo čvrste, napredne odnose i sa jednim i sa drugim“, naglasio je Medvedev.

On je, međutim, naveo da „prve korake ka pomirenju treba da preduzmu oni koji su inicirali udaljavanje“.

„Ukoliko nešto treba da se resetuje, to treba da bude urađeno na suštinski različitoj osnovi. Jednakoj, poštenoj, čvrstoj osnovi za odnose, uzimajući u obzir da Rusija nije jedina država kojoj je ovo potrebno – to je, takođe potrebno EU i SAD“, rekao je Medvedev.

AP Photo/Matthias Schrader

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh