Gradovi

Mekalister: Srbija ima mnogo prijatelja, podrška na EU putu

Mekalister je rekao da je optimističan i da veruje da predsojeći parlamentarni izbori u Srbiji ni na koji način neće odložiti proces evropskih integracija, budući da je srpska vlada posvećena tom putu, a da je većina opozicionih stranaka okrenuta Evropskoj uniji.

STRAZBUR – Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je danas zadovoljstvo što je Rezolucija o Srbiji usvojena u Evropskom parlamentu ogromnom većinom i ocenio da to šalje snažan signal da je EP spreman da nastavi da pruža podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Meklister, koji je autor Rezolucije usvojene sa 498 glasova za i 66 glasova protiv, istakao je da je srpska vlada posvećena politici evropskih intregaracija i članstvu u EU:

„Verujem da će tokom ove godine Srbija brže otvarati poglavlja u pregovorima sa EU. Ispred nas je i dalje dug put, ali Srbija ima mnogo prijatelja i mi smo spremni da pomognemo”, rekao je Mekalister za Tanjug.

On je podsetio da je otvaranje prvih poglavlja u decembru prošle godine bio veliki trenutak za Srbiju, ali ističe da sad sledi težak posao, budući da je teže zatvoriti, nego otvoriti poglavlja.

„Nadam se da ćemo u 2016. godini videti što brže otvaranje još poglavlja, posebno poglavlja 23 i 24, koja će, po mom mišljenju, uskoro biti spremna za otvaranje i zato Srbija treba da nastavi svoj težak rad koji će biti povoljan za građane Srbije, poslovno okruženje i za državu“, rekao je Mekalister.

Mekalister je rekao i da je optimističan i da veruje da predsojeći parlamentarni izbori u Srbiji ni na koji način neće odložiti proces evropskih integracija, budući da je srpska vlada posvećena tom putu, a da je većina opozicionih stranaka okrenuta Evropskoj uniji.

„Pred Srbijom su, s jedne strane, izbori i kampanja, ali će, s druge strane, srpski zvaničnici nastaviti težak rad u Briselu“, uveren je Mekalister.

Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju o Srbiji, čiji je autor izvestilac EP Mekalister, u kojoj pozivaju na što skorije otvaranje poglavlja 23 i 24, pozdravljaju normalizaciju odnosa sa Prištinom i ohrabruju Srbiju da nastavi sa ekonomskim reformama.

Za Rezoluciju je glasalo 498 poslanika, protiv je bilo 66, a uzdržano 70.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh