Gradovi

Mekalister: Stabilnost kroz integracije i saradnju u regionu

BRISEL – Politička i ekonomska saradnja zemalja u regionu je dobar način za rešavanje svih izazova, pa i bezbednosnih, ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i istakao da je uloga Srbije u regionalnoj saradnji – pozitivna.

Mekalister je, govoreci o političkoj i bezbednosnoj sitauciji u regionu, rekao da su zemlje Zapadnog Balkana geografski okružene zemljama članicama Evropske unije i da pristup Unije prema regionu karakteriše „stabilizacija kroz integracije“.

On je naveo da je Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, na kojoj je radio, podeljena na šest najvažnijih političkih kategorija za evropske integracije Srbije, od kojih je jedna, iako nije deo kriterijuma iz Kopenhagena, i „regionalna saradnja“.

„Takav pristup pomaže regionu u rešavanju zajedničkih izazova, poput nedostatka energije, zagađenja, saobraćajne infrastrukture i prekograničnih kriminalnih aktinnosti“, rekao je Mekalister za Tanjug, uoči rasprave o predlogu njegove rezolucije o Srbiji u EP, 1. i 2. februara u Strazburu.

Istorija nas je naučila, podvukao je, da takva vrsta političke i ekonomske saradnje može biti način da se reše i bezbednosni izazovi između komšija.

„Uloga Srbije u regionalnoj saradnji je pozitivna“, istakao je Mekalister, govoreći o odnosu između država regiona i, u tom kontekstu, poziciji i ulozi Srbije.

Upitan da li Zapad ima interes da se više oslanja na pojedine zemlje u regionu, pružajući im veću pomoć, Mekalister je odgovorio da su zemlje Zapadnog Balkana važne za Evropsku uniju, kao i za NATO.

On je naglasio da svih šest zemalja Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu i sarađuju sa EU, ali i sa NATO, na različitim niovima.

„To je pozitivan razvoj događaja“, istakao je Mekalister.

Na pitanje kako se, prema njegovom mišljenju, meri liderstvo u regionu, Mekalister kaže da postoje mnoge različite definicije liderstva i da će svaka vlada u svakoj zemlji naći način da to liderstvo izmeri prema svom nahođenju.

Na pitanje o špekulacijama pojedinih medija u Srbiji o pokušaju Zapada da oslabi uticaj i popularnost premijera Srbije, Mekalister podvlači da srpska vlada, pod vođstvom premijera Aleksandra Vučića, blisko sarađuje sa Evropskom unijom i svih 28 država članica.

Upitan da opiše poziciju Srbije u ovom trenutku, budući da je okružena zemljama članicama NATO, privržena evropskim intregracijama, ali i da ima bliske odnose s Moksvom, Mekalister ističe da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji i da sarađuje sa NATO.

„Na svakoj zemlji je da samostalno odluči da li će da se pridruži NATO“, rekao je Mekalister i podsetio da je šest zemalja članica EU odlučilo da se ne pridruži NATO.

„To nije problem za Srbiju“, zaključio je Mekalister.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh