Novosti online

Мекејн: Србија демократски уређена, препознат напредак

Амерички сенатор Џон Мекејн рекао је, после разговора у Влади Србије, да је Србија демократски уређена земља и да је то постигла својим напорним радом, а посебно је похвалио однос према избеглицама, посвећеност чланству ЕУ, реформама и стабилности региона.

Премијер Александар Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да га је сусрет са америчким сенаторима уверио да је веома мало препрека, или да их готово уопште нема, када је реч о стварању бољег амбијента и још бољих односа између Србије и Сједињених Америчких Држава.

Пре почетка састанка са америчким сенаторима премијер је, у Палати Србија, приредио свечани дочек Мекејну који предводи делегацију америчког Конгреса, у којој су била још четири републиканска сенатора и један из редова демократа.

Мекејн је, према Танјугу, посебну пажњу посветио мигрантској кризи: „Веома нам је драго што смо овде, што нам је влада омогућила да видимо транзит избеглица преко њене територије”, рекао је Мекејн.

Према његовим речима, грађани Србије треба да буду поносни на своју владу због начина на који управља том кризом.

Мекејн, који је председавајући сенатског Одбора за оружане снаге, рекао је да су и те како „признати и препознати” напори и напредак Београда на нормализацији односа са Приштином, посвећеност чланству у ЕУ и реформама које су за то потребне, напори за унапређење односа са БиХ и Албанијом, као и напредак на плану економских реформи.

„Живимо у опасном свету, број избеглица никад није био већи од Другог светског рата, и то ставља већи акценат на односе између наших земаља, посебно земаља које су демократски уређене, а Србија то јесте и то је постигла својим напорним радом”, рекао је Мекејн. Он је захвалио Влади Србије на односу са САД и честитао Србији предстојећи празник Дан државности.

Сенатор Шелдон Вајтхаус је рекао да постоји сарадња и пријатељство између Србије и САД и да верује да је будућност односа две земље веома светла.

Вучић је, у обраћању новинарима, рекао да је за Србију унапређење односа са САД од посебног и великог значаја, јер нам је та земља веома важан савезник на нашем европском путу. Како је додао, на састанку је било речи како да Србија додатним реформама привуче још америчких инвестиција. „Добри односи, не само политички већ и економски, између две земље, отварају бројне могућности да уредимо и унапредимо живот за наше грађане и у то треба да уложимо посебну енергију, знање, велики рад, труд, посвећеност и одговорност”, рекао је Вучић.

Премијер Вучић је раније одвојено разговарао са сенатором Бобом Коркером, председавајућим Одбора за спољне послове Сената САД, о инвестицијама, мигрантима и путу Србије у ЕУ.

Вучић је, према Танјугу, замолио Коркера да својим ауторитетом и угледом помогне Србији да привуче још више америчких инвеститора и поправи пословни амбијент, а Коркер је узвратио да ће пренети ту поруку пословним људима у САД и да подржава визију премијера. „Важно је да урадимо све што можемо, јер тамо где дођу велике америчке компаније стабилније је и извесније да се послује и онда долазе и друге велике компаније из света”, поручио је Вучић након састанка са Коркером.

Коркер је додао да је, када је разговарао са премијером Србије о визији развоја наше земље, рекао да то потпуно подржава. „Почео сам као пословни човек са малим износом новца, а изградио сам компанију, почео да запошљавам више људи и да видим како њихов живот напредује. Овде сам да подржим његову (Вучићеву) визију како види земљу, да му кажем да ћу радити све што могу да се постарам да амерички бизнисмени овде послују”, рекао је Коркер.

Он је поручио да ће Србија имати пријатељство САД и да се нада да ће овај регион бити стабилан.

Вучић је истакао да је стабилност извеснија и раст БДП већи тамо где су присутне велике америчке компаније, а за њима, додао је, долазе јапанске, корејске и друге. „Разговарали смо и о нечему што је највећи недостатак Србије”, истакао је Вучић, „а то је недостатак предузетничког духа и ту очекујемо помоћ.” „Не треба нам новац, него америчко знање, односно како да Србе променимо, како да имамо тај ген који они имају као најпредузимљивија нација на свету”, рекао је Вучић.

Србија и српски народ одлучују о чланству у НАТО

Сенатор Мекејн је изјавио да је питање војне неутралности Србије и евентуалног чланства у НАТО-у питање о којем одлучују Србија и српски народ. „Кад је реч о чланству у НАТО-у, то је одлука која је на Србији и на њеним грађанима. Приоритет Србије је прикључење Европској унији”, рекао је Мекејн.

Одговарајући на питање како види војну неутралност Србије, шта мисли о интензивирању војнотехничке сарадње Србије са Русијом и о евентуалном чланству у НАТО-у, Мекејн је рекао да страхује да ће криза на Блиском истоку на овај или онај начин укључити разне народе, и да је Србија усред великог хуманитарног напора и с временом ће имати све већу улогу у хуманитарним операцијама. „Али, све више од тога је нешто о чему ће одлучити Србија и српски народ”, рекао је сенатор Мекејн.

САД подржавају европски пут Србије

Сенатор Коркер је у разговору са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић рекао да САД подржавају европски пут Србије и да нашу земљу сматрају фактором стабилности региона.

Коркер је такође похвалио приступ владе у решавању актуелне мигрантске кризе, док је Јоксимовићева поновила да се влада залаже за свеобухватно европско решење.

Србији додатна помоћ за мигрантску кризу

Пре састанка са премијером Вучићем, амерички сенатор Џон Мекејн је са делегацијом америчког Конгреса посетио привремене прихватне центре за избеглице у Адашевцима и Шиду. У Адашевцима су их министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и комесар за избеглице Владимир Цуцић упознали с условима боравка у том центру, а у Шиду су били заједно са Вулином и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Након посете Мекејн је, према Танјугу, изјавио да ће затражити од САД да пружи додатну помоћ Србији у борби са избегличком кризом. Мекејн је захвалио српској влади што „ради сјајан посао” под веома тешким условима.

Одговарајући на новинарско питање о борцима Исламске државе са Косова, Мекејн је рекао да Исламска држава представља велику претњу управо зато што регрутује младе из скоро свих крајева света, „чак и из Индонезије и Малезије”, и додао да паметним коришћењем интернета Исламске државе мотивише људе да оду у Сирију и боре се на њиховој страни. „Првенствено морамо да их победимо, да их убијемо и одузмемо им све базе, јер ’метастазирају’ у Либији и на осталим местима”, рекао је, наводећи да они изазивају немир у целој Европи.

Мекејн сматра и да је Влада Србије имала велику улогу у „видном” напретку односа Београда и Приштине.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh