Gradovi

Mekejn: Srbija napredovala, posebno pod premijerom Vučićem

VAŠINGTON – Srbija je od perioda sukoba na prostoru bivše Jugoslavije napredovala, posebno poslednjih godina pod vladom aktuelnog premijera Aleksandra Vučića, izjavio je senator Džon Mekejn koji smatra da SAD zvaničnom Beogradu mogu da pruže pomoć u ekonomskom razvoju i na putu evropskih integracija.

„Srbija je postigla veliki napredak i ima snažnog lidera, premijera Vučića. Zemlja se trenutno suočava sa ogromnim izazovima, zbog priliva izbeglica“, kaže Mekejn koji misli da naša zemlja dobro izlazi na kraj sa tim, ali je to, kaže, nešto što, očigledno, ne može da se nastavi“.

U intervjuu Glasu Amerike Mekejn kaže da Srbija takođe ulaže napore u održavanje mirnijih odnosa sa susedima na Balkanu, tako da je „daleko dogurala u poslednjih 10 do 15 godina, naročito pod vladom aktuelnog premijera“.

Ocenivši da su odnosi SAD i Srbije „značajno poboljsani“, Mekejn kaže da je Srbiji verovatno potrebna veća pomoć u svetlu izbegličke krize s kojom se suočava.

Potrebno je, dodao je, da se dalje integriše u evropsku zajednicu, ali, kada se uzme u obzir celokupni Balkan, može se reći da je od perioda sukoba, Srbija napredovala, posebno poslednjih godina.

Upitan kakvu pomoć Srbija može da očekuje od SAD, kada je reč o rešavanju problema priliva izbeglica, Mekejn kaže da SAD Srbiji mogu da pomognu u tome, ali i da joj pruže ekonomsku pomoć, te da, kako je rekao, zajedno sa Evropljanima olakšaju njenu integraciju u Evropsku uniju.

Upitan da li je održiva pozicija Srbije da održi neutralnost i da nastavi da balansira između Zapada i Rusije, te da može da ima sporazume i sa NATO-om i sa Moskvom, Mekejn kaže:

„Mislim da se premijer Vučić odupire ruskom pritisku. Ruski pritisak je različit od američkog. Mi ne želimo ništa od Srbije, samo hoćemo da postane zemlja održive demokratije, dok Rusija želi da ima dominantan uticaj, što znatno otežava stvari“.

Mekejn kaže da razume da je pritisak Rusije veoma veliki, te da premijer Srbije mora da bude oprezan.

A na pitanje da li Srbija može da ostane neutralna, Mekejn kaže da će to, u mnogome, imati veze sa „akcijama Vladimira Putina“:

„Veliki deo pritiska, koji Putin vrši na Srbiju, je povezan sa medijima, informacijama, propagandom. Moraćemo tome da se suprostavimo, i Srbija i Sjedinjene Države“, smatra Mekejn koji misli da u Srbiji, uopšte, postoji dobro mišljenje o Amerikancima.

Mekejn, naime, ističe da i dalje postoji određeno ogorčenje zbog sukoba, ali se može reći da je Srbija danas u daleko boljoj situaciji nego što je bila tada, te da srpski narod treba da zna da mu SAD pomažu i da je ekonomiji Srbije potrebna pomoć.

Govoreći o rešenju problema migrantske krize, senator navodi da nije siguran koliko dobro SAD mogu da reše to pitanje jer je ono, kako smatra, ono više evropsko.

SAD bi, kaže, mogle da pomognu više u humanitarnom i drugim aspektima kada je o migrantskoj krizi reč.

„Da su Sjedinjene Države uklonile Bašara al-Asada s vlasti i održale kontrolu nad situacijom u Iraku, ne bismo se suočavali sa aktuelnom izbjegličkom krizom. Zbog toga Sjedinjene Države imaju obavezu da pomognu koliko god je to moguće, kada je reč o posledicama naših neuspeha“, kaže senator.

Foto Tanjug/S. Ilić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh