Politika

Mekejn:Posle izbora nova politika SAD prema Srbiji

Upitan na pres konferenciji u Vladi Srbije, da li će se posle izbora promeniti spoljna politika SAD, a posebno prema Srbiji i ovom regionu, Mekejn je, odogovorio potvrdno:

„Da… Da… Da“, rekao je Mekejn, ne iznoseći druge detalje.

Vučić: Ne može se daleko bez SAD

Premijer Vučić izjavio je danas da je neozbiljan i neodgovoran svako ko misli da Srbija bez podrške SAD može da ostane na evropskom putu i da ekonomski napreduje. „Mogao bih da pokazujem mišiće i izgovorim ružnu reč zbog 1999. godine, ali se pitam šta bi bio rezultat, da li će da dođe vise investitora, da se zaposli više ljudi…“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara posle razgovora sa delegacijom američkog Kongresa. Sjedinjene Države, istakao je, pomažu Srbiji na evropskom putu, što je strateški cilj zemlje. „Siguran sam da ljudi koji žele dobro zemlji to i razumeju“, rekao je premijer.

Na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Aleksandrom Vučićem, posle razgovora u Vladi Srbije grupe američkih senatora, senator Mekejn je rekao da je Srbija demokratski uređena zemlja i da je to postigla svojim napornim radom, a posebno je pohvalio odnos prema izbeglicama, posvećenost članstvu EU, reformama i stabilnosti regiona.

Premijer Aleksandar Vučić jerekao da ga je susret sa američkim senatorima uverio da je veoma malo prepreka, ili da ih gotovo uopšte nema, kada je reč o stvaranju boljeg ambijenta i još boljih odnosa između Srbije i SAD.

Mekejn je posebnu pažnju posvetio emigrantskoj krizi:

„Veoma nam je drago što smo ovde, što nam je vlada omogućila da vidimo tranzit izbeglica preko njene teritorije“, rekao je Mekejn.

Prema njegovim rečima, građani Srbije treba da budu ponosni na svoju Vladu zbog načina na koji upravlja tom krizom.

Mekejn je rekao da su itekako „priznati i prepoznati“ napori i napredak Beograda na normalizacij odnosa sa Prištinom, posvećenost članstvu u EU i refomama koje su za to potrebne, napori za unapređenje odnosa sa BiH i Albanijom, kao i napredak na planu ekonomskih reformi.

Good relations between #Serbia & #USA give us opportunities to improve lives of our citizens. With @SenJohnMcCainpic.twitter.com/Wo2I8CDQsJ

— Александар Вучић (@SerbianPM) February 12, 2016

„Živimo u opasnom svetu, broj izbeglica nikad nije bio veći od Drugog svetskog rata i to stavlja veći akcenat na odnose između naših zemalja, posebno zemalja koje su demokratski uređene a Srbija to jeste i to je postigla svojim napornim radom“, rekao je Mekejn.

O ulasku u NATO odlučuje Srbija

Senator Mekejn izjavio je da je pitanje vojne neutralnosti Srbije i eventualnog članstva u NATO pitanje o kojem odlučuju Srbija i srpski narod.

„Kad je reč o članstvu u NATO, to je odluka koja je na Srbiji i na njenim građanima. Prioritet Srbije je priključenje EU“, rekao je senator. Odgovarajući na pitanje kako vidi vojnu neutralnost Srbije, šta misli o intenziviranju njene vojno-tehničke saradnje sa Rusijom, Mekejn je rekao da strahuje da će kriza na Bliskom istoku na ovaj ili onaj način uključiti razne narode, i da je Srbija usred velikog humanitarnog napora i vremenom će imati sve veću ulogu u humanitarnim operacijama.

Senator Šeldon Vajthaus,je rekao da su predstavnici obe velike američke političke partije u delegaciji koja je posetila Srbiju i da nose zajedničku poruku – da cene uređen i dobar način na koji je Srbija odgovorila na emigransku krizu.

On je rekao da postoji saradnja i prijateljstvo između Srbije i SAD i da veruje da budućnost odnosa dve zemlje veoma svetla.

Vučić je, u obraćanju novinarima, rekao da je za Srbiju unapređenje odnosa sa SAD od posebnog i velikog značaja, jer nam je ta zemlja veoma važan saveznik na našem evropskom putu.

Kako je dodao, na sastanku je bilo reči kako da Srbija dodatnim reformama privuče još američkih investicija.

„Dobri odnosi, ne samo politički već i ekonomski, između dve zemlje, otvaraju brojne mogućnosti da uredimo i unapredimo život za naše građane i u to treba da uložimo posebnu energiju, znanje, veliki rad, trud, posvećenost i odgovornost“, rekao je Vučić.

MEKEJN U ADAŠEVCIMA: TRAŽIĆU DODATNU POMOĆ

„Dodatna pomoć Srbiji u borbi sa emigrantskom krizom očigledno je potrebna i po povratku u SAD tražiću od kolega da se ta pomoć i izglasa“, rekao je Mekejn novinarima u Šidu, nakon posete privremenim prihvatnim centrima u Adaševcima i Šidu.

Mekejn je rekao da je emigrantska kriza veoma skupa i zahvalio srpskoj vladi koja „radi sjajan posao“ pod veoma teškim uslovima.

„Veoma smo vam zahvalni na vašoj podršci, na nezi koju pružate svim ovim ljudima koji prolaze kroz vašu zemlju. Takođe se nadam da će biti i mir u Siriji, da će bombardovanja tamo i u Avganistanu prestati, kao i da će stati ubijanja koja su ogroman humanitarni problem koji se širi u Evropi i potencijalno u SAD. Nadamo se da ćemo postići mir, da narod može da ostane tamo i da ne mora da ide nikuda“, rekao je Mekejn.

Ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović upoznali su Mekejna sa uslovima u kojima borave migranti, kao i o proceduri registracije i broju emigranta, kojih je trenutno oko 1.000 u Adaševcima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o borcima Islamske države sa Kosova, Mekejn je rekao da ISIS i predstavlja veliku pretnju, upravo zato što regrutuje mlade iz skoro svih krajeva sveta, „čak iz Indonezije i Malezije“, i dodao da pametnim korišćenjem interneta ISIS motiviše ljude da odu u Siriju i bore se na njihovoj strani.

„Prvenstveno, moramo da ih pobedimo, da ih ubijemo i oduzmemo im sve baze, jer ‘metastaziraju’ u Libiji i na ostalim mestima“, rekao je Mekejn, dodajući da oni izazivaju nemir u celoj Evropi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh