Novosti online

„Мекинси” донео решење за Бор

Судбина РТБ „Бора” одлучивала се јуче у згради Владе Србије. Стручни тим из „Мекинсија” представио је премијеру Александру Вучићу дијагностичку студију за РТБ „Бор” на којој су експерти из ове консултантске куће радили претходних неколико недеља. Састанку су присуствовали и представници Министарства привреде и финансија.

Детаље из „Мекинсијеве” студије, међутим, јуче није било могуће сазнати. Једино што је незванично могло да се чује јесте да за РТБ „Бор” има решења, као и да је неизбежно смањење броја запослених.

За запослене у овој компанији то и није неко изненађење. У току је процес пријављивања запослених за социјални програм. Према најавама генералног директора овог предузећа, до краја месеца треба да оде од 800 до 900 радника. Такође, план руководства РТБ „Бора” подразумева и да се одређени радници нађу на плаћеном одсуству (око 250 запослених). За то време они би примали 60 одсто плате, па би се на тај начин постигле одређене уштеде. Непознаница је и да ли „Мекинсијев” план подразумева и неки вид државне интервенције, отпис дугова, или смањење зарада. Према незваничним сазнањима агенције Танјуг, студија би требало да укаже на суштину проблема РТБ „Бор”, да „ситуира” пословање компаније у односу на кретања на светском тржишту бакра, и да предложи мере које би посрнулог гиганта евентуално подигле на ноге. РТБ „Бор” је премијер Вучић означио као „проблем број један”, а реч је о једном од 17 стратешких предузећа чија судбина мора да се реши до 31. маја.

Осим ниске цене бакра, билансе РТБ „Бора” притискају и дугови који су на крају 2014. године достигли око 1,2 милијарде евра. Оно што је посебно неповољно је што скоро две трећине чине краткорочне обавезе. Део дугова је држава преузела на себе, када је издала гаранцију за наменске кредите од 150 милиона евра. Ове године на наплату стиже прва рата у износу од 23 милиона евра, а по свему судећи „Бор” неће имати пара да измири своје обавезе, па ће плаћање преузети порески обвезници.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh