Svet

Meksiko: Pobuna i požar u zatvoru – 52 mrtva

Guverner Haime Rodriges rekao je da je izbila tuča između dve rivalske grupe, od kojih jednu predvodi pripadnik ozloglašenog narkokartela Zetas. Lokalni mediji javili su danas da izgleda ima više mrtvih u pobuni i požaru koji su izbili u zatvoru Topo Čiko, kod severnomeksičkog grada Montereja. Spasioci su viđeni kako iznose povređene zatvorenike, od koji su neki bili sa opekotinama.

Prema slikama televizije Milenio, požar je i dalje goreo oko zore po lokalnom vremenu, a grupa ljudi se okupila ispred zatvora. Neki su tresli i šutirali kapiju zatvora i tražili da ih puste unutra.

Očevici navode da je požar izbio pola sata posle ponoći po lokalnom vremenu (7.30 po centralnoevropskom vremenu) i da su se čuli uzvici i eksplozije. Video se gust dim, kako izgleda, od zapaljenih dušeka. Meksička zvanična Nacionalna komisija za ljudska prava izvestila je 2013. da je zatvorski sistem u zemlji zahvaćen nasiljem i slučajevima gde zatvore kontrolišu zatvorenici, korupcijom i nedostatkom sredstava.

Izveštaj, zasnovan na posetama i intervjuima sprovedenim u 101 meksičkom zatvoru s najvećim brojem zatvorenika, navodi da je 65 od tih ustanova pod kontrolom zatvorenika, a ne vlasti.

346

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh