• Gradovi

  Mektić: Pojedini funkcioneri RS štite lične interese

  BEOGRAD – Odluka Vlade RS da ne sarađuje sa SIPA, Tužilaštvom i Sudom BiH rezultat je neozbiljnog razmišljanja s ciljem zaštite ličnih interesa pojedinih funkcionera u tom entitetu, izjavio je večeras ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

  „Ja sam odmah nakon što sam saslušao zaključke Vlade RS video da su obe ove institucije zloupotrebljene kada je u pitanju odnos prema zajedničkim institucijama BiH, i rekao sam odmah da je nemoguće prekinuti saradnju“, kazao je Mektić u emisiji Prešing na televiziji N1.

  On je dodao i da je predsednik RS Milorad Dodik zapravo bio taj koji se najviše protivio, samo zato što, kako je naveo Mektić, postoji niz afera, koruptivnog karaktera u kojima se Dodik prepoznao.

  „On želi da izazove sukob na nivou institucija i da napravi stanje u kojem će sprečiti istrage. To je toliko nespretno učinjeno da sami zaključci su direktno štetni za građane RS, ali i sam entitet“, dodao je Mektić.

  Mektić je dodao i da je Dodik hteo da zaštiti sopstvene interese.

  Mektić je pojasnio i da je odbio svaki razgovor sa Miloradom Dodikom na tu temu.

  „Afera ima jako puno. Počinjene su teške kriminalne aktivnosti, ali radi naše efikasnosti usmerili smo se na nekoliko ozbiljnih afera za koje mislimo da ima osnovane sumnje. Pozabavili smo se aferama Bobar banke, istragama vezanim za Pavlović banku, vilu gospodina Dodika u Beogradu za koju se vodi istraga. Ne bih govorio o drugim konkretnim istragama upravo zbog toga što bi njihovim pominjanjem mogao uticati na ometanje istraga“, kazao je Mektić.

  „Najavljujem hapšenja, jer postoji dovoljno osnovane sumnje za nekoliko osoba koje obavljaju javne dužnosti“, kazao je Mektić i dodao da istragama dolaze do novih dela i na proširenja nezakonitih radnji, te da će učiniti sve da neke istrage okončaju hapšenjem.

  Istrage prelaze granice BiH, zbog finansijskih transakcija i BiH sarađuje sa bezbednosnim agencijama iz regiona, konkretno sa Srbijom, ali i sa još nekoliko zemalja, dodao je Mektić.

  „Onog momenta kada se istraga završi i kada bude postojao nalog, nema osobe koja može sprečiti hapšenje. Ako je to moguće ili neko pokuša, to je novi niz krivičnih dela, i bili bi na ispitu i mi i pravna država“, komentarisao je Mektić izjavu Dodika on ne može da bude uhapšen.

  Foto Tanjug, video/ ilustracija, arhiva

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com