Novosti online

Мелбурн најугоднији град за живот

Разлика међу три првопласирана града је минимална, тек по десети део поена, у годишњој листи најугоднијих места за живот у свету коју средином августа објављује аналитички сервис компаније „Економист” – „Економист интелиџенс јунит”. Шампионску позицију заузео је аустралијски град Мелбурн (97,5) баш као и претходних шест година. На другом месту је метропола која нам је релативно близу, главни град Аустрије – Беч (97,4), док је на трећем месту Ванкувер у Канади (97,3).

Збрајањем поена из чак 30 категорија које укључују безбедност и стабилност живота, доступност и квалитет здравствене заштите становницима, палету културних садржаја, образовања и могућности за напредовање, па све до развијености урбане инфраструктуре и заштите животне средине, сваке године „мери” се квалитет живота у 140 светских градова.

У овогодишњих топ десет су и Торонто, Калгари, Аделејд, Перт, Оукланд и Хелсинки, док је на десетој позицији један град из Немачке – Хамбург. Интересантно је да годинама у првих десет нема, на пример Сиднеја, Токија, али ни градова из Сједињених Америчких Држава – попут Чикага или Њујорка.

Аналитичари „Економиста” то појашњавају чињеницом да је осећај угодности давно напустио житеље мегаполиса, пренели су бројни светски медији. Данас је – како се наводи у њиховом саопштењу објављеном на сајту „Економист интелиџенс јунита” – адреса квалитетног живота у урбаним насељима средње величине, богатих држава које карактерише релативно ниска густина насељености.

Градови који су највише напредовали на листи у последњих пет година су Техеран и Дубаји, процентуално за пет, односно за 4,6 процената

„То омогућује ширење рекреативних активности, нема повећања степена криминала или преоптерећености инфраструктуре”, наведено је, између осталог, у извештају.

Најмање погодан живот је у Дамаску у Сирији, Триполију у Либији и Лагосу у Нигерији. На црној листи непожељних градова су и Дака (Бангладеш), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинеја), Алжир (Алжир), Карачи (Пакистан), Хараре (Зимбабве), Дуала (Камерун) и на 130. месту је једини европски град: Кијев из Украјине.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh