• Gradovi

  Memorandum: Struja poskupljuje u maju 2016.

  BEOGRAD – Struja će u maju naredne godine poskupeti, kako bi se njena cena uskladila sa tržišnom, a ostavljena je mogućnost dodatnog poskupljenja i 2017. godine, stoji u Memorandumu o razumevanju sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), piše današnja Politika.

  Kako navodi list, u tom Memorandumu stoji i da će se „Železnice Srbije“, „Elektroprivreda Srbije“, „Putevi Srbije“ i „Srbijagas“ naredne godine smanjiti broj zaposlenih.

  Broj radnih mesta u EPS-u sledeće godine smanjiti za oko 1.000, očekuje se da najviše ljudi ode u penziju, ali i da manji broj dobije otkaze, kao i da se EPS od 1. jula naredne godine transformiše u akcionarsko društvo.

  U Memorandumu se navodi i da je za EPS, kao i za „Srbijagas“ u planu poboljšanje naplate i konstatuje se da su glavni generatori dugova bili Metanolsko-sirćetni kombinat, Azotara i Petrohemija, kao i da te kompanije sada ne dobijaju državnu pomoć.

  Do kraja prvog tromesečja 2016, biće završen plan rekonstrukcije „Srbijagasa“, a to preduzeće i Ministarstvo energetike postavili su kriterijume za angažovanje nezavisne revizorske kuće, koja bi trebalo da napravi kredibilan finansijski plan, u kome će se precizirati mere za restrukturiranje te kompanije.

  Takođe se navodi da će plan za restrukturiranje „Puteva Srbije“ biti donet naredne godine, u saradnji sa Svetskom bankom, dok će „Železnice“ broj zaposlenih u 2016. smanjiti za 2.800 ljudi, a planira se i da preduzeće za prevoz robe ne dobija subvencije iz budžeta do januara 2018.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com