Gradovi

Memorandumom intenzivirana saradnja PKS i institucija

Milenković o Memorandumu sa PKS

BEOGRAD – V.d. direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež potpisali su danas Memorandum o saradnji u procesu evropskih integracija, čiji je cilj intenziviranje saradnja Komore sa svim institucijama koje učestvuju u pregovorima.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala potpisivanju Memoranduma, poručila je da su svi koji se bave evropskim integracijama razgovarali o tome na koji način može, treba i mora PKS da bude deo instituicionalnog sistema kada je reč o evropskim integracijama.

„To je apsolutno značajno i važno kako za poslovnu i privrednu zajednicu u Srbiji, tako i za nas koji se u praksi bavimo evropskim integracijama i pridruživanjem Srbije EU“, poručila je ministarka, dodavši da će Srbija privredni ambijent morati da uklopi sa unutrašnjim tržištem EU.

„Cilj ovog memoranduma je da ojačamo i institucionalno i ekonomski i pravno sve one oblike saradnje koji treba da dovedu da budemo efikasni u procesu pristupanja. I ja verujem da sve što je ova vlada uradila u poslednje dve godine pokazuje da smo na dobrom putu i da treba da nastavimo u tom pravcu“, istakla je Joksimović.

Podsetila je da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, a da bi to trebalo da znači adaptaciju pravnog, ekonomskog i institucionalnog okvira sa standardima EU.

„To je važno za naše građane. Sve ono što je napredak u pravnom sistemu, odnosno što je efikasnije pravosuđe, predvidiviji poslovni i investuicioni ambijent … sve to utiče na kvalitet života“, kazala je Joksimović.

Ona je izrazila je nadu da će do kraja juna biti otvorena poglavlja 23 i 24, poručivši da će nam ona urediti pravni sistem, a time se šalje jasna poruka da je Srbija stabilna zemlja za investicije.

Dodala je i da se nada da će do kraja godine biti otvoreno i poglavlje 5 (javne nabavke) i 20, koje se tiče preduzetničke i industrijske politike.

Podsetila da je ovo godina preduzetništva u Srbiji.

Čadež je rekao da je danas potpisani Memorandum okvirni strateški dokument, ali da saradnja između PKS i Kancelarije nije ništa novo, jer je prvi sporazum potpisan pre 11 godina.

„Pratimo 29 poglavlja intenzivno i razgovaramo sa kompanijama, obaveštavamo ih o onome šta se događa, obaveštavamo ih šta će biti uvedeno i na koji način će morati da se prilagođavaju“, rekao je Čadež.

On je poručio da PKS razgovara i sa malim i srednjim preduzećima o tome kako da najbolje iskoriste ono što mogu da dobiju od evropskih fondova.

Milenković je poručila da je sada pravo vreme za potpisivanje drugog memoranduma jer su prva poglavlja već otvorena.

„Zapravo proces pregovaranja o članstvu sa EU ulazi u onu svoju najkonkretniju fazu i u tom smislu ideja memoranduma je da se intenzivira saradnja sa PKS u domenu pregovora o pristupanju i to ne samo sa Kancelarijom, već sa svim instuituciajama Srbije koje su uključene u pregovore – resorna ministarstva, pregovaračke grupe“, rekla je Milenković.

Ona je dodala da će PKS biti osim programa COSMO zanimljiv i IPARD fondovi za poljoprivredu za koje očekuje da ćemo se akreditovati ove godine.

„Poziv poljoprivrednicima da se prijave će biti u drugoj polovini godine. Radi se o 15 miliona evra fondova za poljopriovredu“, istakla je Milenković, a Joksimović dodala da Srbija nije mogla za taj program da se prijavi više od sedam godina, jer je jedan od uslova bilo da se Uprava za agrarna plaćanja izmesti iz Šapca u Beograd.

Godinama se, kaže ministarka, to nije rešavalo, a sada je prebačena i doneta su neophodna dokumenta.

Potpisivanju je prisustvovala i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević koja je rekla da je Memorandum institucionalizacija već dobrih odnosa priorodnih partnera.

„Bez PKS ne bismo mogli spremiti skrininge za veliki broj poglavlja“, poručila je MIščević.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh