Svet

Merkator bojkotuje Izrael

BDS je globalna neprofitna organizacija koju su pokrenuli Palestinci s ciljem da se pojačaju ekonomski i politički pritisci na Izrael kako bi se on usaglasio s ciljevima ovog pokreta, u koje spadaju okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, uvećanje prava arapsko-palestinskih građana Izraela i poštovanje prava na povratak palestinskih izbeglica.

Slovenačka vlada jedan je od vlasnika Merkatora, navodi Jediot ahronot. Izraelski list, međutim, ne pominje da je hrvatski Agrokor, čiji je gazda biznismen Ivica Todorić, još od juna 2014. većinski vlasnik Merkatora.

Ambasador Slovenije u Izraelu ranije ove nedelje bio je pozvan na razgovor u izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu, gde su mu „visoki zvaničnici ministarstva objasnili ozbiljnost“ s kojom Izrael gleda na stvar.

Izraelski ambasador u Sloveniji Šmuel Meirom trebalo bi uskoro o problemu bojkota izraelskih proizvoda da razgovara sa predstavnicima slovenačke diplomatije, kao i sa menadžerima Merkatora, navodi Jediot ahronot.

Godine 2014. Merkator je „pokušao da bojkotuje izraelske grejpfrute Jaffa, ponovo usled pritiska aktivista BDS. Posle velikih napora izraelskog Ministarstva spoljnih poslova i pristalica Izraela u Sloveniji, lanac je obnovio prodaju izraelskih brendova, u čemu se, izgleda, sada ne uspeva“, dodaje list.

Novembra 2015. robna kuća KaDeWe u Berlinu – drugi po veličini objekat te vrste u Evropi – povukao je svoju odluku o bojkotu proizvoda sa izraelskih naselja na palestinskim teritorijama i sa Golanske visoravni. Berlinski Ka-De-We prostire se na površini od 60.000 kvadratnih metara, nudi više od 380.000 artikala i svakodnevno privlači 40.000 do 50.000 potrošača. Ova robna kuća ima tajlandskog vlasnika.

U avgustu prošle godine najveći lanac supermarketa u Luksemburgu Cactus odlučio je da prestane da prodaje izraelsko voće i povrće ukoliko ga ne prati potvrda da ne potiče sa Zapadne obale. „Uprava lanca je poklekla pred pritiskom aktivista propalestinske organizacije koja je držala bučne demonstracije u prodavnicama“, navodi Jediot ahronot.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh