Gradovi

Merkel da zaustavi „izbegličku trku“

BEČ – Austrijski kancelar Verner Fajman pozvao je svoju nemačku koleginicu Angelu Merkel da zaustavi „trku izbeglica“ i uvede ograničenja za prihvat migranata.

On je, u izjavi bečkim dnevnicima „Esterajh“ i „Kronen cajtung“, kazao da raspodela izbeglica u EU ne funkcioniše, jer se izbeglice isključivo nadaju da će doći do Nemačke.

„Tek kada Nemačka uvede ograničenje i izbeglice bude još samo direktno preuzimala iz kriznog regiona, obustaviće se logika migracije bez reda“, poručio je Fajman.

On je istakao da Merkelova mora da okonča model trke u kojoj je svaki oni, koji dođe u Nemačku, pobednik.

Trenutno su izbeglice slabo zainteresovane za one zemlje EU koje su uvele kontingente za prihvat, naveo je on.

S tim u vezi je preneo da je Francuska ponudila prijem 30.000 izbeglica, a da nije prihvatila ni 1.000, pošto svi žele u Nemačku i Austriju.

Slično je i sa Portugalom, dodao je o, podsetivši da je ta zemlja spremna da primi 7.000 izbeglica, da na njih čeka, ali je svega 200 spremno da tamo i ode, jer se svi nadaju da će kad tad dospeti do Nemačke.

Fajman je preporučio Nemačkoj da, kao što je Austrija učinila, uvede jasnu gornju granicu za prihvat izbeglica u visini od 400.000 godišnje.

EU i Nemačka moraju, kao i Austrija, jasno kazati da će onaj ko uz pomoć krijumčara dođe na spoljnu granicu EU biti vraćen, i to bez izuzetaka.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh