Svet

Merkel: Grčka brzinom svetlosti da obezbedi smeštaj za 50000 migranata, uz pomoć EU

BERLIN – Grčka mora da brzo ispuni obećanje i obezbedi smeštaj za 50.000 izbeglica, a Evropska unija bi u tome trebalo da joj pomogne, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Prvobitno je Grčka trebalo da obezbedi smeštaj za 50.000 izbeglica do kraja 2015. godine. Zaostatak se sada mora nadoknaditi brzinom svetlosti, jer grčka vlada mora da obezbedi pristojan smeštaj“, rekla je ona u intervjuu koji je danas objavio nemački list „Bild am Zontag“.

Merkel, koja je pod pritiskom da smanji broj novoprodišlih tražilaca azila nakon što je više od milion migranata i izbeglica ušlo u Nemačku prošle godine, istakla je da Grčka može da računa na veću pomoć od drugih država članica EU, prenosi Rojters.

„Iz razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, znam da on želi da to sprovede, ali da mu je potrebna naša pomoć, i zato EU mora da podrži i podržaće Grčku u znak solidarnosti sa njom“, naglasila je Merkel.

Ona je, takođe, rekla, da Austrija i balkanske zemlje snose veći deo krivice za novonastalu situaciju u Grčkoj zato što su jednostrano odlučile da nametnu kontrolu na granicama.

S druge strane, bavarska sestrinska partija Merkelove stranke ocenila je da odluka Austrije i drugih zemalja o uvođenju kontrola na granicama koristi Nemačkoj time što smanjuje broj pridošlica, navodi britanska agencija.

Austrija, jedna od poslednjih stanica do Nemačke za stotine hiljada izbeglica i migranata, nedavno je nametnula ograničenje ulazaka na granicama, izvavši „domino efekat“ u Evropi i ostavivši desetine hiljada ljudi zaglavljene u Grčkoj.

Cipras je optužio Austriju i balkanske zemlje da „uništavaju Evropu“ nametanjem kontrola na granicama kako bi usporile protok migranata ka zemljama severno od Grčke.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh