• Gradovi

  Merkel: Očuvati Evropsku uniju – projekat mira i blagostanja

   

   

  Nemačka kancelarka Angela Merkel je u novogodišnjem obraćanju apelovala na gradjane da očuvaju Evropsku uniju kao projekat mira i blagostanja.Kako prenosi Dojče vele (DW), od 2005. Angela Merkel ima tradicionalno novogodišnje obraćanje u kojem se najpre obraća ljudima u Nemačkoj sa „drage sugradjanke i sugradjani“. Ipak, navodi DW, te reči osluškuju se i van Nemačke.

  Merkel je govorila o „veoma teškoj političkoj godini“ za nama, a tu ne misli samo na svoju zemlju.

  Kancelarka je najpre govorila o šest meseci natezanja da se napravi vlada nakon izbora u septembru 2017. Kada je vlada demohrišćana i socijaldemokrata konačno formirana, „bilo je u njoj svadje i bavili smo se sami sobom“, rekla je Merkel.

  Za svoje povlačenje sa čela demohrišćana i najavu da se nakon tekućeg kancelarskog mandata više neće baviti politikom, Merkel je rekla da nema veze sa tim „koliko je nezadovoljavajuća bila prethodna godina“.

  Ona je dodala da je dovoljan razlog za kraj karijere to što je već 13 godina na funkciji. Nastavljamo ono „što su nam ostavili prethodnici“ i oblikujemo sadašnjost za one koji dolaze, rekla je kancelarka. „Demokratija živi od promena“, dodala je.

  Merkel je uverena da se izazovi mogu prevazići „ako se držimo zajedno i saradjujemo sa drugima preko granica“.

  Ona je govorila o nedavno održanom samitu o klimi u Katovicama, upravljanju migracijom i borbi protiv medjunarodnog terorizma. „U sopstvenom interesu želimo da rešimo ova pitanja“, rekla je.

  Kancelarka je navela da su „izvesnosti medjunarodne saradnje“ pod pritiskom, ne navodeći primere. Kako navodi DW, nema sumnje da je mislila na prekoatlantske odnose, odnosno na predsednika SAD Donalda Trampa.

  „U takvoj situaciji moramo za svoja ubedjenja čvršće da se borimo“, rekla je nemačka kancelarka.

  Sa Velikom Britanijom treba zadržati „tesno partnerstvo“, kazala je Merkel i pozvala sunarodnike da na izborima za Evropski parlament u maju doprinesu da EU ostane „projekat mira, blagostanja i sigurnosti“.

  Ona je poručila da će njena Vlada na domaćem planu raditi na uspostavljanju „ravnopravnih uslova života“, tako da „svako ima dobar pristup obrazovanju, stambenom prostoru i medicinskoj nezi“.

  Uprkos narušenoj društvenoj klimi tokom odlazeće godine, Merkel je rekla: „Ako svoje vrednosti i ideje sprovodimo sa ubedjenjem, nastaće nešto novo i dobro“.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com