Gradovi

Merkel: Plan EU i Turske za izbeglice je prioritet

Početkom marta sastanak EU i Turske o izbeglicama

Evropska unija će početkom marta održati vanredni sastanak sa Turskom o izbegličkoj krizi, najavio je rano jutros u Briselu predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Tusk nije objavio datum sastanka, ali je Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika EU, preneo da će to biti 5. marta. Briselu je juče trebalo da se drži mini samit posvećen migrantskoj krizi, na kojem je trebalo da se okupe predstavnici 11 članica EU i Turske, ali je otkazan zbog bombaškog napada u Ankari. Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je odlazak na samit u Brisel odmah posle napada u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 28 ljudi. Bilo je predviđeno da se na mini samitu, koji je trebalo da se održi pre redovnog samita 28 članica EU, raspravlja o načinu na koji je moguće razmestiti sirijske izbeglice, koje zbog rata u svojoj zemlji beže u Tursku.

BRISEL – Države članice Evropske unije svim silama su podržale zajednički plan sa Turskom o ograničenju priliva izbeglica u Evropu, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel rano jutros, nakon višečasovnih razgovora sa liderima 28-članog bloka u Briselu.

„Danas imam da saopštim nešto važno, a to je da ne samo što smo potvrdili akcioni plan EU i Turske, već smo ga proglasili prioritetom“, rekla je Merkel novinarima, govoreći o planu za zaštitu spoljnih granica Unije, zaustavljanje priliva migranata i suzbijanje ilegalne migracije, prenosi Rojters.

Kako je istakla, i Austrija je podržala plan EU i Turske, uprkos svojoj jednostranoj odluci da uvede dnevna ograničenja na ulazak izbeglica i migranata na austrijsku teritoriju.

„U Evropi smo svi uvek partneri“, naglasila je nemačka kancelarka.

Osvrnuvši se na drugu važnu temu dvodnevnog samita u Briselu, Merkel je poručila da lideri EU žele da postignu dogovor kako bi Britanija ostala u tom bloku, iako će za mnoge zemlje biti teško da postignu takav sporazum.

„Postoji želja da se Britanija zadrži u sastavu Evropske unije. Postalo je jasno da sporazum u tom cilju za mnoge neće biti lak, ali ta želja postoji“, rekla je Merkel novinarima na kraju prvog dana samita.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je juče u Briselu postignut izvestan napredak, ali da mnogo toga još treba dogovoriti u razgovorima lidera EU kad je reč o zahtevima Britanije za reforme u Uniji kako bi ostala u njenom sastavu.

Italijanski premijer Mateo Renci rekao je jutros da je manje optimističan nego ranije u pogledu mogućnosti da se postigne dogovor unutar EU o novim uslovima za članstvo koje postavlja London, ocenivši da su juče u Briselu s tim u vezi načinjeni izvesni koraci unazad.

On je novinarima, posle rasprave o britanskim zahtevima i evropskoj migracionoj krizi koja je trajala satima, kazao da su „po pitanju migracije napravljeni neki bojažljivi koraci napred, dok se nazadovalo što se tiče dogovora o Britaniji“.

„Uvek sam pun poverenja, ali sam sada manje optimističan nego kada sam stigao“, rekao je Renci odgovarajući na pitanje da li i dalje veruje da je danas moguć dogovor sa Britanijom, navodi britanska agencija.

AP Photo/Martin Meišner

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh