• Novosti online

  Меркел поставља услове за договор с Турском о избеглицама

  БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је данас да Европска унија (ЕУ) први пут има прилику да реши избегличку кризу договором с Турском, коју је упозорила да споразум неће бити постигнут „по сваку цену”.

  „На самиту ЕУ у Бриселу у четвртак и петак, указаће се први пут истинска прилика да се постигне трајно решење избегличког питања”, рекла је Ангела Меркел у немачком парламенту и додала да се решење састоји од договора с Турском о подели „терета избеглица”.На недавном самиту Европске уније (ЕУ) с Турском договорено је да нацрт споразума предвиђа примање свих миграната у Турску који су илегално дошли у Грчку. ЕУ ће се у замену заложити да сваки Сиријац враћен у Турску поднесе захтев за азил.

  Турска захтева од ЕУ уместо обећаних три милијарде евра, двоструко више, како би примила све избеглице на своју територију.

  Та земља, у којој се већ налази 2,7 милиона сиријских избеглица, такође је тражила визне олакшице за своје грађане који путују у ЕУ као и отварање поглавља у оквиру приступања Унији.

  Немачка канцеларка је рекла да покретање преговора о пријему Турске у ЕУ, не значи „обећање уласка”.

  „Преговори ће се наставити али пријем Турске у ЕУ неће бити на дневном реду”, рекла је Ангела Меркел чија се конзервативна странка противи уласку те земље у Унију.

  Према њеним речима, Турска треба да испуни услове како би добила либерализацију визног режима, преноси Бета.

  Коначни договор ЕУ и Турске о решавању избегличке кризе требало би да буде постигнут на дводневном самиту ЕУ који почиње сутра у Бриселу.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com