Gradovi

Merkel: Strahujemo da među žrtvama ima i Nemaca

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su među žrtvama današnjeg samoubilačkog napada u Istanbulu verovatno i nemački državljani.

„Nemamo još sve informacije, ali strahujemo da bi među žrtvama i povređenima moglo biti i nemačkih državljana,“ rekla je Merkelova novinarima, prenosi AFP.

Jaka eksplozija uzdrmala je jutros turistički atraktivan trg Sultanahmet, u blizini Teodosijevog obeliska u centru Istanbula, a kancelarija gradonačelnika Istanbula saopštila je da je tom prilikom ubijeno najmanje 10, a ranjeno 15 osoba.

Potpredsednik turske vlade Numan Kurtulmus izjavio je da je na osnovu analize raznetih delova tela identifikovan osumnjičeni bombaš-samoubica i da je reč o 28-godišnjem Sirijcu.

On je, na konferenciji za novinare u Ankari, rekao su žrtve većinom strani državljani i da su dve osobe, od 15 koliko ih je ranjeno, u teškom stanju, preneo je Rojters.

Merkelova je rekla da su među žrtvama verovatno članovi jedne nemačke turističke grupe i da nemački funkcioneri rade sa turskim kolegama kako bi se utvrdio identitet poginulih i ponudila pomoć njihovim porodicama.

Ona je najavila da će o novonastaloj situaciji narednih sati razgovarati i sa turskim premijerom Davutogluom i dodala da će ovi napadi pojačati rešenost Nemačke da se obračuna sa međunarodnim terorizmom.

„Danas su udarili u Istanbulu, udarili su u Parizu, prethodno u Tunisu, a već su napali i Ankaru,“ podsetila je ona na konferenciji za štampu posle sastanka sa alžirskim permijerom Abdelmalekom Sellalom.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štanmajer čije je ministarstvo formiralo krizni štab posle napada, takođe je osudio eskploziju kao „varvarski čin terorizma.“

„Moramo pretpostaviti da su Nemci pogođeni a ne možemo isključiti ni da među mrtvima ima Nemaca,“ rekao je on.

Neposredno posle napada bombaša samoubice njegovo ministarstvo je upozorilo nemačke građane da izbegavaju gužvu i turistička mesta u Istanbulu.

Ministarstvo je takođe upozorilo na moguće „političke tenzije, sukobe i terorističke napade širom zemlje,“ dodajući da turisti treba da se klone demonstracija.

AP Photo/Michael Sohn

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh