Gradovi

Merkel: Stvari se kreću u dobrom pravcu

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da se, kad je reč o naporima Evropske unije da se izbori sa izbegličkom krizom, stvari kreću u dobrom smeru posle postizanja preliminarnog dogovora sa Turskom koji bi trebalo da smanji priliv migranata u Evropu.

„Stvari bi trebalo da napreduju brže, ali generalno gledano, kreću se u dobrom pravcu“, izjavila je Merkelova za nemački radio SWR, preneo je Rojters.

Ona je dodala da bi EU trebalo da razmotri uvođenje kvota i za izbeglice iz Iraka, pored kvota već uvedenih za izbeglice iz Sirije.

Lideri Evropske unije postigli su kasno sinoć na samitu u Briselu načelni dogovor sa Turskom o ublažavanju izbegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit sledeće nedelje, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahteva zvanične Ankare.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je veoma iznenadio lidere 28 članica Unije zatraživši neočekivano dodatnih tri milijarde evra pomoći i bezvizni režim za državljane Turske u EU do juna, prenela je agencija AFP.

U zamenu za te zahteve, on je predložio da Turska preuzme sve ilegalne migrante koji sa njihove teritorije dospeju na neko od grčkih ostrva, što je uobičajena ruta velike većine migranata.

Pored toga, Davutoglu je predložio da EU prihvati jednog sirijskog izbeglicu iz kampova u Turskoj u zamenu za svakog Sirijca kojeg Turska prihvati iz Grčke.

AP Photo/Francois Walshaerts

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh