Gradovi

Merkel: Uložiti sve napore za mir u Siriji

BERLIN – Svi napori moraju biti uloženi u pokušaju da se obezbedi mir u Siriji, uključujući i na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova u Minhenu, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je ovo rekla na konferenciji za novinare posle sastanka sa iračkim premijerom Hajderom Abadijem.

„Međunarodne okolnosti oko Iraka su veoma komplikovane i stoga smo se složili da je neophodno uložiti sve napore, recimo danas u Minhenu da razgovaramo o budućnosti Sirije i doprinesemo miru u regionu“, kazala je nemačka kancelarka, preneo je Rojters.

Ministri spoljnih poslova 17 zemalja članica Kontakt grupe za Siriju okupiće se u Minhenu u nastojanju da pokrenu sirijski mirovni proces, a domaćini sastanka su američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi preti još jedan ogroman priliv izbeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici severno od Alepa gde je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara, navodi AFP.

Rusija je predložila da primirje u Siriji stupi na snagu 1. marta, naveli su juče američki zvaničnici, ali Vašington veruje da Moskva time daje sebi i sirijskoj vladi tri nedelje da pokušaju da unište umerene pobunjeničke grupe.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh