Novosti online

Меркел: Затварање балканске руте не решава проблем

БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је данас да затварање „западнобалканске руте” коју користе избеглице „неће решити проблем” и да тај потез „није одржив”.

„Проблем се не решава предузимањем једностраних одлука”, рекла је Меркел за радио станицу МДР.

Она је истакла да, уколико се не постигне договор с Турском, Грчка „неће моћи на дужи период да понесе терет (избегличке кризе)”, пренео је АФП.

Министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер је за „Велт” поручила да ће балканска избегличка рута остати трајно затворена, додајући да ће само такав „конзистентан сигнал” одвратити мигранте да из Турске прелазе Медитеран и долазе до обала Европе.

„Мој став је јасан, балканска рута остаје затворена и то трајно”, рекла је Микл-Лајтнер, пренео је Ројтерс.

Балканска избегличка рута од јуче је практично затворена након што је Словенија почела да примењује нови режим уласка у Шенгенску зону и престала да дозвољава улазак мигрантима без валидних пасоша и виза.

После одлуке Словеније, Србија ће све мере усаглашавати са Европском унијом и реципрочно их примењивати на својим јужним и источним границама, саопштио је МУП Србије.

Након што су Словенија и Србија објавиле оштрија ограничења за улазак миграната, Македонија је потпуно затворила границу за илегалне мигранте. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh