Gradovi

Merkelova obećala Sirji 2.3 miljarde na konferenciji u Londonu

LONDON – U Londonu je počela donatorska konferencija posvećena Siriji a Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da Nemačka planira da izdvoji 2.3 milijarde evra za pomoć toj zemlji do 2018.

Nemačka će samo ove godine izdvojiti 1.1 miljarde rekla je Merkelova, prenosi Rojters.

I Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u kongresni centar „Kraljica Elizabeta“ u središtu Londona gde se danas održava donatorska konferencija posvećena Siriji.

Domaćini donatorske konferencijepod nazivom „Podrška Siriji i regionu 2016“ su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Najavljeno je učesće predstavnika više od 70 država, nevladinih organizcija.

Donatorska konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante. Očekuje se da bude prikupljeno oko sedam milijardi dolara.

Inače, vlada Srbije je donela odluku da izdvoji 500.000 evra da se preko Unicefa dodeli za decu Sirije.

Kriza u Siriji traje gotovo pet godina, u sukobima je poginulo, prema procenama UN, 250.000 ljudi, ranjeno 1,2 miliona.

Humanitarna pomoć je potrebna za 13,5 miliona ljudi, gotovo polovina stanovništva je raseljena, samo u 2015. 1,2 miliona a broj sirijskih izbeglica trenutno iznosi 4,2 miliona.

AP Foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh