Gradovi

Merkelova za uspostavljanje zone zabranjenog leta u Siriji

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas predlog o uspostavljanju zone zabranjenog leta u Siriji, ističući da je to moguće sprovesti uz postizanje dogovora između sirijskog predsednika Bašara el Asada, onih koji ga podržavaju i koalicije koja se bori protiv tzv. Islamske države.

Takav sporazum bio bi „znak dobre volje“, prenosi AP, navodeći da je ona prvi put iznela ovu ideju u ponedeljak u jednom intervjuu.

Kako prenosi Rojters, prema njenim rečima za stanovnike u Alepu i obližnjim regionima bilo bi dobro uspostavljanje takve zone prema granici sa Turskom.

Ona je na konferenciji za novinare sa predsednikom Šri Lanke takođe rekla da akcije Rusije i snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada u Siriji nisu u duhu Rezolucije UN o Siriji iz decembra prošle godine, prenosi Rojters.

Govoreći o migrantskoj krizi ona je rekla da vredi tragati za zajedničkim rešenjem sa evropskim partnerima pa čak iako za to treba više vremena.

Kancelarka će se danas obratiti poslanicima Bundestaga koje će informisati dokle se stiglo sa rešavanjem migrantske krize, kao i sa situacijom u vezi sa budućnošću Velike Britanije u EU.

Obraćanje dolazi dan uoči uoči samita EU na kojem će glavne teme biti upravo ta pitanja.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh