Gradovi

Merkelova za zonu zabrane leta u Siriji

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je podržala predlog Turske da se iznad delova Sirije uspostavi zona zabrane leta, navodeći da će to ublažiti tešku situaciju u kojoj se nalaze raseljeni Sirijci.

„U trenutnoj situaciji bi bilo dobro da postoji takvo područje na kojem nijedna od zaraćenih strana neće moći da vrši vazdušne udare, odnosno da bude uspostavljena zona zabrane leta“, rekla je Merkelova u intervjuu nemačkom listu „Štutgarter Cajtung“, a prenela je agencija AFP.

Ona je priznala da je nemoguće pregovarati sa „teroristima iz Islamske države, ali ukoliko bude moguć dogovor koalicije protiv sirijskog predsednika Bašara Asada i njegovih pristalica, to bi bilo dobro.“

Turska, koja je dosad prihvatila oko 2,2 miliona sirijskih izbeglica, predložila je uspostavljanje bezbedne zone unutar Sirije, gde bi izbegli mogli da pronađu utočište.

Diplomate svetskih sila su na pregovorima u Minhenu u petak dogovorili „prekid neprijateljstava“ u Siriji u roku od nedelju dana, što predstavlja jedan u nizu pokušaja da se okonča petogodišnji konflikt u Siriji.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh