Novosti online

Мета је рекорд који Шпановићка не признаје

Наша рекордерка у скоку удаљ, али и у спринту на 60 м у дворани је наступила на Јуниорском првенству Србије ван конкуренције као сприн- терка и 60 метара претрчала за 7,36 секунди – пет стотинки више од њеног прошлогодишњег резултата (7,31).

Тренер Горан Обрадовић није променио мишљење када је у питању тај резултат:

– Ни Ивана ни ја не признајемо тај резултат и тај рекорд. Подсетићу вас да је старт био нерегуларан, али да стартер није подигао заставицу да поништи старт. Трка је завршена, победничко Иванино време је било 7,31 и више није постојала могућност да се трка поништи. Зато је тај резултат признат као рекорд. Једини начин да не буде признат је да Ивана не оде на допинг контролу, међутим то би била много већа грешка…

Због тога се тандем Шпановић – Обрадовић, припрема да врло брзо постави нови државни рекорд који ће и сами признати.

– Трка од 7,36 показује да Ивана улази у форму. Постигла је одличан резултат, а то је веома тешко без јаке конкуренције. Следећег викенда на државном првенству у сениорској конкуренцији, које ће се одржати у новој атлетској дворани, конкуренција ће бити много јача и то је прилика за нови рекорд. Нека буде поново 7,31 и обоје ћемо бити задовољни – рекао је Обрадовић.

Пре спринта у Београду Ивана Шпановић ће скакати на ИААФ „пермит” митингу у Стокхолму у среду 17. фебруара у веома јакој европској конкуренцији – наравно ако не рачунамо изостанак руских скакачица, које се до укидања суспензије ИААФ такмиче само у домаћој конкуренцији (најбољи резултат тренутно има Ана Мисоченко – 6,76 м). Поред Иване Шпановић, наступиће три Британке, међу којима је и друга скакачица света у 2015. Шара Проктор, три Швеђанке и по једна Естонка и Шпанкиња.

– Када је у питању митинг у Стокхолму сигурно је само да нико неће далеко скакати. Залетиште у „Глоб арени” није на тартану, већ на издигнутим даскама и зато се тамо не могу остварити велике даљине. Када је Ивана победила у Стокхолму пре две године довољан јој је био скок од 6,56 м – додао је Обрадовић.

Много бољи скок него у Стокхолму, па и бољи од од 6,79 м који је постигла у Диселдорфу на првом наступу у сезони, Шпановићева и Обрадовић планирају за 1. март и међународни митинг „Србија опен” у Београду.

– Ивана највише воли да се такмичи код куће, у Србији. Сада имамо нову атлетску дворану У Београду, публика ће бити уз њу и могу да обећам „жестоке” скокове – рекао је тренер Горан Обрадовић.

То би могло да значи да ће се наша најбоља атлетичарка вратити на прво место на светској ранг листи, пошто је њен резултат од 6,79 м четири дана касније надмашила Белорускиња Настасја Мирончик Иванова скоком од 6,84 м у Минску.

Белоруска атлетичарка је још 2012. поставила лични рекорд прескочивши 7,08, али никада на великим такмичењима није освајала одличја – сем сребра на Светском јуниорском првенству 2008. када ју је победила баш Ивана Шпановић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh