Gradovi

Mezijer za delimičnu zabranu nošenja burki

BERLIN – Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer založio se danas za delimičnu zabranu nošenja burki u jeku debate u zemlji o tom pitanju.

„Složili smo se da ne prihvatamo burke, da želimo da uvedemo zakonske odredbe da lice mora da se vidi na mestima neophodnim za koegzistenciju našeg društva – za volanom, u javnim kancelarijama, školama, univerzitetima, javnim službama, sudnicama“, rekao je Mezijer posle sastanka sa regionalnim kolegama njegove konzervativne parije, preneo je AFP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da nošenje burki, što praktikuju neke žene muslimanske veroispovesti, predstavlja prepreku za integraciju.

„Sa mog stajališta, potpuno pokrivena žena u Nemačkoj jedva da ima ikakvu šansu da se integriše“, rekla je Merkelova u intervjuu za medijsku grupu „Redakcions Necverk Dojčland“ (RND).

Neki članovi njene konzervativne stranke SDU su nedavno pozvali na zabranu nošenja burki i drugih vrsta odeće koje prekrivaju čitavo telo.

Nemački ministar unutrašnjih poslova se još ranije usprotivio potpunoj zabrani, za koju ističe da je verovatno neće dozvoliti ni nemački Ustavni sud.

Foto AP /Dar Yasin

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh