Svet

Migracija Jevreja iz Zapadne Evrope u Izrael

Prema podacima Agencije, koja blisko sarađuje sa izraelskom vladom i povezuje Jevreje širom sveta, više od 9.880 Jevreja iz Zapadne Evrope preselilo se u Izrael u protekloj godini.

jevreji jpg

Više od 8.000 Jevreja iz Francuske preselilo se u Izrael nakon sve učestalijih antisemitskih napada na najveću jevrejsku zajednicu u Evropi.

Nakon što je turski tinejdžer mačetom napao i ranio jevrejskog nastavnika u Marseju na jugu Francuske, pripadnicima jevrejske zajednice savetovano je da ne nose tradicionalne jevrejske kapice na ulici, kako bi se ne bi izlagali riziku od potencijalnih napada.

Više od 800 Jevreja emigriralo je iz Velike Britanije u toku prošle godine, sledeće na redu su Italija i Belgija.

„Činjenica da je rekordan broj Jevreja osetio je da Evropa nije više njihov dom treba da posluži evropskim liderima kao znak otrežnjenja, bar za one kojima je stalo do budućnosti Evrope“, izjavio je predsedavajući nezavisne jevrejske agencije Natan Šaranski.

On je naglasio da činjenica da je Izrael postaje destinacija broj 1 za Jevreje koji traže sigurniju i bolju budućnost govori o opasnostima kojima su izložene jevrejske vrednosti.

Eksperti navode da Jevreji nisu bili ovako ugroženi još od Drugog svetskog rata, kada je šest miliona Jevreja ubijeno u Holokaustu. Jevreji su mete napada u Belgiji, Danskoj i ostalim evropskim zemljama. Oni upozoravaju da Francuska beleži najveći rast prijavljenih napada i zastrašivanja pripadnika jevrejske zajednice, pretežno od strane radikalnih muslimana.

Procenjuje se da jevrejska zajednica u Francuskoj broji više od pola miliona ljudi, što je čini najvećom u Evropi.

Ipak, specijalne francuske vojne snage često patroliraju ispred jevrejskih sinagoga i škola, zbog visokog rizika od novih napada.

544

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh