Novosti online

Мигранти хрле на Кастелоризо

Од нашег дописника

Атина-Грчка се суочава са новим, незапамћеним таласом миграната. Стотине људи чамцима непрекидно стижу са турске обале и само у протекла два дана, њихов број је на Лезбосу и Косу готово четири хиљаде.Укупно,око дванаест хиљада људи за три дана.

Док се у Бриселу тешко преговарало о мигрантској кризи, турски превозници , очигледно, нису губили време. У намери да искористе на две недеље одложено затварања граница и вакуум до 6.марта за када је заказано нови самит ЕУ- Анкара, превозници ужурбано пребацују на хиљаде људи у Грчку, прецизније, остављају их у чамцима надомак њених територијалних вода.

Ситуација је драматична јер се сада чамци не упућују према острвима на којима су формирани прихватни центри за регистрацију и привремени боравак миграната.Од пре два дана главни пункт је мало острвце Кастелоризо у југоисточном делу Егејског мора, два километра удаљено од турске обале, на пола пута између Родоса и Анталије.На овом најмањем грчком острвцу са око 200 становника, само у једном дану искрцало се око 900 миграната.Локалне власти су у паници јер не могу да пруже никакву помоћ несрећним људима.Нема смештајних капацитета,временски услови се погоршавају…Неке од њих сместили су на теретни брод који је укотвљен у луци у ишчекивању информација када ће бити пребачени даље, на Родос који је најближе острво.Грчка обална стража и патролни чамци помажу свима које нађу на мору.У међувремену,стижу информације да на турској страни чека још на хиљаде људи које намеравају да чамцима упуте управо у правцу Кастелориза.

„Шта можемо друго сем да им помогнемо?Да их враћамо на море или,можда, да пуцамо у њих?“-каже министар поморства Теодорос Дрицас.

Ужурбано се завршавају прихватни центри на пет грчких острва али то, очигледно, није довољно да прими све већи број миграната који ће,како се очекује, у наредне две недеље пристизати у Грчку.

„Чинимо све што можемо да помогнемо избеглицама и нећемо дозволити било какве инсинуације и критике на наш рачун“-изјавио је премијер Алексис Ципрас у парламенту, одмах по повратку из Брисела.

Ципрас је изразио наду да ће после овог самита коначно престати махинације екстремно конзервативних европских кругова према земљи која је поднела највећи терет мигрантске кризе на балканској рути.

„Нећемо дозволити да ксенофобичне државе упиру прстом у Грчку.На сваки напад са њихове стране ћемо одговорити, ниједна њихова акција неће остати без консеквенци“-изјавио је Ципрас упозоравајући на продубљавање сиријске кризе чија је последица и мигрантска криза чији ће размери, како сматра расти.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh