Novosti online

Мигранти у блату

Из ратног пакла до „џунгле” и блата, тако изгледа избеглички пут оних који бежећи са Блиског истока, Азије и Африке, покушавају своју срећу да пронађу у „европском рају”. Многи који нису имали среће да се докопају Немачке или Шведске, чији кампови подсећају на пристојне хотеле у земљама из којих су побегли, заврше под шаторима на блатњавим ливадама.

Могу само да тугују и да буду бесни на Ангелу Меркел која је већ удомила више од милион избеглица, што не жели да се овај број вишеструко увећа. Али су сви заједно заглављени у Ердогановом блату – без обзира на то да ли се оно излива на грчко-македонској граници, или у илегалном „џунгла логору” у француском Калеу на обали Ламанша.

У Европи су почели да верују у теорије по којима турски председник одврће и заврће мигрантску славину по свом нахођењу. Многи на Западу су се сада охрабрили да кажу да Ердоган чак и ужива у томе: тек пошто су схватили да је Анкара дуплирала улог у избегличком рулету, са три на шест милијарди евра у наредне две године.

Када се Бриселу завртело у глави због турског крупијеа који неуморно врти точак и нико више не зна када ће његов број да буде извучен, чак је и НАТО одлучио да се умеша и пошаље бродове у патролу Егејом, како би крпили грчке рупе кроз које цури избеглички талас.

То што је Обама ових дана признао да је свргавање Гадафија у Либији била грешка, јер је он у договору са Берлусконијем спречавао поплаву миграната за свега шест милијарди евра годишње, ипак неће вратити избеглички талас уназад.

Истовремено, такозвана балканска рута званично је затворена, али за хиљаде избеглица то само значи да тужне слике људи и деце заглављених у блату и на киши, које виђамо ових дана, још задуго неће постати ружна прошлост.

Коначно Србија није крива за нешто на овом белом свету, јер сви знају да је прудужетак избегличке агоније последица циничних дилова Меркелове и других европских лидера са Ердоганом.

Многи се праве да не виде да је Европа свесно зажмурила на оба ока пред гушењем медијских и политичких слобода у Турској, само да не би љутили нервозног „газду са Босфора”, од кога очекују спас. А он то вешто користи и још подиже цену својих услуга, као што је то некада чинио Гадафи. Ваљда и сам верује да држи боље адуте у рукама него што их је имао либијски пуковник и јасно поручује да га од европских вредности највише интересују оне које се изражавају са девет и више нула.

На жалост, Европа је пред капитулацијом, што се најбоље види из медијских извештаја у којима дојучерашње „несрећне избеглице” поново називају – илегалним мигрантима. Ако се овако настави, све лоше прогнозе могу се показати као тачне. А то је онда најгора прогноза.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh