• Gradovi

  Migranti u Vranju oslikali majice kao svoju prošlost i budućnost (VIDEO)

  Majke i deca migranti iz prihvatnog centra u Vranju, i aktivisti Udruženja „Budi muško“ iz Vranja učestvovali su u dvodnevnoj radionici u tom gradu pod nazivom „Kada majice pričaju“.

  Psiholog Dragan Veselinović rekao je agenciji Beta da su migranti na radionici mogli da iskažu svoju kreativnost, a pored toga su dobili i psihocijalnu podršku i pomoć.

  „Prvog dana migranti su na radionici najpre pričali o tome zbog čega su napustili svoje domove, a potom su na poledjini majica oslikavali simbole vezane za njihovu prošlost. Drugog dana govorili su o budućnosti, o tome gde žele da idu, a zatim su na prednjoj strani majica simbolima oslikavali svoju budućnost“, izjavio je Veselinović.

  On je kazao da su migranti po završetku radionice dobili unikatne majice koje sa prednje strane predstavljaju njihovu budućnost, dok pozadina predstavlja prošlost i ono čemu ne žele da se vrate.

  „Cilj radionice je da se migranti odvoje od svoje turobne svakodnevnice, crnih misli i neizvesnosti kojom su okupirani. Cilj je takodje da se lokalna zajednica malo više uključi u upoznavanje sa migrantima kako bi se prevazišle predrasude koje postoje“, naglasio je Veselinović.

  Hakimaki Šaovaz iz Irana istakla je da su svi učesnici radionice uživali u druženju i u slikanju.

  „Bilo je zaista mnogo lepo, posebno za decu. Deca vole da slikaju i da se izražavaju bojama“, kazala je Šaovaz.

  Aktivista udruženja „Budi muško“ Nikola Stevanović izjavio je da je već imao priliku da učestvuje u radionicama sa migrantima, ali da svaki takav dogadjaj predstavlja novo iskustvo.

  „Na nekim radionicama sam bio predavač, a na nekima, kao sada, učesnik. Utisak je sasvim drugačiji jer su migranti mnogo otvoreniji prema učesnicima nego prema predavačima“, rekao je Stevanović.

  Radionicu u Vranju organizovala je Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com