• Novosti online

  Migrantkinje Prihvatnog centra u Šidu na radionici o reproduktivnom zdravlju (VIDEO)

  Migrantkinje iz Prihvatnog centra u Šidu, srednjoškolke i žene iz lokalne zajednice danas su učestvovale na radionici o reproduktivnom zdravlju žena na kojoj su naučile kako da sačuvaju svoje zdravlje u svim životnim situacijama. Ginekolog Doma zdravlja „Šid“ Dragan Kojić kazao je da je reproduktivno zdravlje važno sa svaku ženu, ali i za širu zajednicu i državu.

  „Očuvanje reproduktivnog zdravlja se vrlo jednostavno postiže kroz održavanje lične higijene“, rekao je on.

  Kojić je naveo da žene treba da obave ginekološke preglede jednom godišnje ili češće, ukoliko primete odredjene tegobe.

  „Treba posebno voditi računa ako se pojavi učestalo mokrenje, krvarenje i jaki bolovi u donjem delu stomaka“, istakao je Kojić.

  On je naveo da je karcinom grlića materice na četvrtom mestu po učestalosti malignih bolesti.

  „U Srbiji godišnje oboli 1.400 žena, a 450 umre od te bolesti“, kazao je Kojić.

  Član opštinskog Veća u Šidu Dejan Kojić ocenio je da radionica o reproduktivnom zdravlju žena ima veliki značaj za razmenu iskustava i demistifikaciju zdravstvenih navika izbeglica i migranata.

  „Od suštinske važnosti za zdravlje žena i migrantkinja je da lekari vrše stalnu edukaciju i da sa njima razgovaraju o problemima sa kojima se susreću“, kazao je on.

  Katarina Ivanović, ispred „Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti“ kazala je da je u okviru Podrške EU Domu zdravlja „Šid“ donirana ginekološka stolica i dodatna oprema za efikasno i profesionalno pružanje zdravstvene nege.

  „Želimo da unapredimo rad odeljenja ginekologije i da ga otvorimo i za druge populacije, kao što je migrantska, koja u Šidu boravi već neko vreme“, rekla je ona.

  Po njenim rečima, radionica o reproduktivnom zdravlju žena je rezultat socijalne kohezije čiji je cilj spajanje, odnosno kreiranje jačih odnosa izmedju migranata i lokalnog stanovništva u Šidu.

  Dodala je da u Prihvatnom centru u Šidu trenutno boravi 180 migranata, medju kojima je 49 žena, pretežno iz Avganistana, Irana i Sirije.

  „Taj Prihvatni centar je otvoren u novembru 2018. godine, ali je i pre toga Šid bio pod velikim pritiskom migrantske populacije, od samog početka migrantske krize 2015.“, navela je Ivanović.

  Ona je podsetila da je, izmedju ostalog, u okviru „Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti“, rekonstruisana škola u Berkasovu, u blizini Šida, kao i igralište u Adaševcima.

  CELOKUPNI VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com