Gradovi

Mihajlović: Borba za ravnopravnost traje

Mihajlović: Borba za ravnopravnost traje

BEOGRAD – Borba za ravnopravnost žena sa muškarcima mora da traje i ne sme da se zaboravi, ne vodi se samo jedan dan, ali 8. mart je važan, jer tada se treba setiti svih žena koje su se borile za svoja prava, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je na skupu „Šta (ni)je ženski posao: moj posao- moje pravo“ rekla da je 8. mart dan borbenosti, dan kada se bori za ženska prava, kao i da se još uvek treba boriti za ženska prava i za ravnopravnost žena sa muškarcima.

Mihajlović kaže da se žene danas bore za to da nema podela između muških i ženskih poslova, da te podele ne smeju da postoje i da žene budu prepoznatljivije mnogo više nego što to jesu, i da budu isto plaćene, a „ne da budu 30 odsto manje plaćene za isti posao koji rade muškarci“.

„Onog trenutka kad budemo usvojili novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, sigurna sam da ćemo napraviti još jedan korak da imamo veća prava i da zaštitimo već postojeća prava sigurna i da onda nećemo pričati da li sam potpredsednica ili potpredsednik, da li ja radim muški ili ženski posao i nećemo dozvoliti da nas na razgovoru za posao pitaju da li ćemo ostati u drugom stanju“, rekla je Mihajlović.

Dodala je i da se neće dozvoliti da prilikom zapošljavanja poslodavac traži slike, fotografije, na osnovu kojih će odlučiti da li će kandidatkinju pozvati na posao ili ne. „Takođe, zakon treba da omogući da žene mnogo više budu zastupljene u državnim institucijama, ne samo u parlamentu, u kome ih sada ima vise od 30 odsto, u nekim listama za parlamentarne izbore ih ima više od 40 odsto, što je dobro, ali mora biti u javnim preduzećima, nadzornim, upravnim odborima, vladi, jer su žene jednako i ništa manje vredne od suprotnog pola“, smatra Mihajlović.

Naglasila je da žene na tom putu ne mogu same i da moraju zajedno sa muškarcima.

„Šta god da radimo u oblasti rodne ravnopravnosti, mora da postoji konsenzus i žena i muškaraca, da napravimo iskorak i bolje sutra za sve žene koje dolaze. Hvala vam i srećan vam praznik“, rekla je Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

V.d. stalnog koordinatora UN za Srbiju Mišel Sen Lo istakao je da se mnogo očekuje od žena u Srbiji- da budu hraniteljke, da vode brigu o porodici i zato smatra da su žene u nepovoljnom položaju u mnogim sferama života, a posebno u oblasti zapošljavanja, profesionalnog razvoja, korišćenja slobodnog vremena, kao i nivoa zarade.

Sen-Lo naveo je da postojeće razlike u ekonomskom učešću žena, gde je stopa zaposlenosti žena niža- 39 odsto, u odnosu na 54 odsto kod muškaraca, a stopa neaktivnosti kod žzena je viša, 49 odsto u odnosu na 39 odsto kod muškaraca, ukazuju na nejednaki položaj žena u društvu, u sferi rada i zapošljavanja.

„Još uvek je rasprostranjeno prisustvo stereotipa u rodnim ulogama koje žene sputavaju u izboru profesije i u profesionalnom napredovanju, a zabrinjavajući fenomen je da rani brakovi opadaju u svetu, a u Srbiji zabeležen je njihov rast od 10 odsto u poslednje četirti godine“, istakao je Sen-Lo.

Članica tima Evropa Srbija Biljana Stepanov rekla je da je Srbija učinila značajne pomake na putu ka ostvarivanju visokog stepena rodne ravnopravnosti u svim sferama društva, te da je danas 8. mart još uvek revolucionarni praznik, koji se slavi i obeležava kao revolucionarna tekovina i tradicija ženskog pokreta.

„Danas je borba potpuno ista kao i svih žena pre 106 godina, kao 1910. godine. Ono što možemo danas da kažemo je da je Srbija razvila određeni mehanizam uspostavljanja rodne ravnopravnosti u određenim segmentima društva, pa je Srbija po indeksu rodne ravnopravnosti na 22. mestu“, rekla je Stepanov.

Dodala je da je to mesto blizu nekom proseku EU, kada je dostizanje rodne ravnopravnosti u pitanju, ali i istakla da, sa druge strane, treba znati da je veliki deo tog procenta zasnovan na kvotama za žensku participaciju u izbornom procesu i da nije tih kvota, procenat indeksa rodne ravnopravnosti verovatno bi bio niži.

Na skupu „Šta (ni)je ženski posao: moj posao- moje pravo“ bila je projekcija filma o pravima i različitim ulogama žena, a žene koje se bave tradicionlano muškim profesijama, učestvovale su u panel diskusiji kako društvo da obezbedi jednake mogućnosti za sve.

Preview

ZORANA MIHAJLOVIC

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC I MISEL SEN LO

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC I MISEL SEN LO

Slide

MISEL SEN LO

ZORANA MIHAJLOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh