Gradovi

Mihajlović: Iz srpskih železnica mora da ode 6.000 ljudi

KOPAONIK – Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se reforma srpskih železnica odvija po planu i da će u narednih pet godina morati da ode oko 6.000 radnika, a u prvoj godini oko 2.000.

„Železnice čeka racionalizacija broja radnika i sva četiri železnička preduzeća su donela nove sistematizacije koje su napravljene prema stvarnoj potrebi. U narednih pet godina sigurno je da treba da ode oko 6.000 ljudi, a oko 2.000 u prvoj godini“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da za vladu jedan od prioriteta reformisanje srpskih želenica i podsetila da je železnica zato podeljena na četiri preduzeća – Srbija kargo, Srbija voz, Infrastruktura železnice Srbije i Železnice Srbije ad, kao bi železnički sistem funkcionisao na novim tržišnim osnovama.

Mihajlović je rekla da se ta reforma sprovodi zajedno sa Svetskom bankom, navodeći da to nije moguće uraditi preko noći i da se uporedo realizuju i investicije.

Ona je kazala da je vrednost aktuelnih projekata u železničkoj infrastrukturi oko 1,5 milijardi evra.

„Ne bih se složila sa Fiskalnim savetom da se stalo oko reformisanja železnice“, dodala je Mihajlović i naglasila da se radi na smanjivanju subvencija i modernizaciji celog sistema, a urađen je i popis imovine.

Prema njenim rečima, u 2015. je modernizovano 120 km pruga i pokrenuti su mnogi krediti koji su bili ukočeni – kuvajtski, ruski, EBRD I drugi.

„Svaki objekat u srpskim železnicama je popisan i napravjen je deobni bilans. Višak imovine će biti prodat I taj novac će se koristiti za izmirivanje duga za struju“, rekla je Mihajlović, dodajući da je do februara dug za struju iznosio 750 miliona dinara i da su železnice izmirile do sada 430 miliona.

Kako kaže, subvencije su smanjene i Srbija kargo radi bez subvencija.

Mihajlović je rekla da četiri železnička preduzeća počinju da funkcionišu na osnovu ugovornih I tržišnih odnosa.

Ministarka je navela da se oko 830 km pruga ne koristi ili veoma malo koristi, kao I da od toga oko 300 km pruga uopšte ne radi, zbog čega će biti zatvorene jer prave troškove za održavanje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh