Ekonomija

Mihajlović: Iz Železnice mora da ode 6.000 ljudi

zoranaFoto: Tanjug, Oksana Toškić

Ona je na Biznis forumu na Kopaoniku rekla da u prvoj godini treba da ode oko 2.000 ljudi, iz sva tri odnosno četiri preduzeća, i istakla da racionalizacija broja zaposlenih u tom preduzeću ne kasni nijedan dan.

Podsetila je da je Železnica podeljena na tri preduzeća – Srbija kargo, Srbija voz i Srbija infrastruktura i holding u kojem se nalaze dugovi i u kome će se naći i jedan broj viška zaposlenih. Taj holding ograničenog je trajanja i kako je dodala radiće dve do tri godine.

„To je proces koji teče i ne može da bude zaustavljen“, istakla je Mihajlović i podsetila da je formiran i Komitet za reformisanje Železnica.

Naglasila je da su o racionalizaciji zaposlenih postignut dogovor sa sindikatima i poslovodstvom sva tri preduzeća, odnosno četiri u Železnici i da su svi doneli nove sistematizacije, napravljene prema stvarnoj potrebi radne snage.

Ona je dodala da je važno i podizanje efikasnosti pruga i navela da se 830 kilometara pruge uopšte ne koristi i da je neprofitabilno.

„U narednom periodu te pruge će delom biti zatvarane. 300 kilometara pruga četiri godine uopšte ne radi, osim što prave troškove“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da reformisanje Železnica ne sme da stane i da je važno da zajedno rade država, sindikati i druge institucije, kako bi taj proces priveli kraju.

„Cilj je da Železnice budu efikasnije, ali smo svesni da to ne može da se uradi preko noći i da moraju da se prođu određene faze da bi mogli da pričamo o smanjenju subvencija i povećanju efikasnosti investicija“, rekla je ministarka.

Mihajlović je rekla da je urađen popis imovine u Železnici i da ne postoji jedan objekat koji nije popisan, a određen je i višak imovine koja će biti prodata, a novac iskorišćen za plaćanje dugova, pre svega dugova za struju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh