Gradovi

Mihajlović: Posle sigurne kuće, pomoći ženama da rade

PANČEVO – Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović posetila je danas sigurnu kuću u Pančevu i poručila da je važno da društvo pomogne ženama da kada napuste tu instituciju da se ekonomski osamostale.

Mihajlović je podsetila da je vlada usvojila predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji predviđa borbu protiv porodičnog i partnerskog nasilja nad ženama kao i uvođenje nacionalnog SOS telefona i savetovališta.

„Posebnu pažnju posvetićemo prevenciji tog nasilja. Moramo svi kao društvo da se potrudimo da kada žene izađu iz sigurne kuće da im pomognemo u ekonomskom osnaživanju, odnosno da mogu da rade i izdržavaju svoju decu“, rekla je ona Tanjugu.

Mihajlović, koja je i predsednik vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kazala je da je sigurna kuća u Pančevu jedna od najbolje organizovanih u Srbiji s obzirom da radi 24 sata dnevno i da može da bude primer ostalim sigurnim kućama.

Mihajlović je dodala da kad god obilazi neki grad poseti i sugurnu kuću u tom mestu, ukoliko ona tu postoji.

Rukovodilac sigurne kuće u Pančevu Jasna Vujičić je rekla da ta ustanova postoji od 2012. godine i da zbrinjava žene sa ili bez dece iz južno-banatskog regiona.

„Otvoreni smo 24 sata, 365 dana u godini. Žene ovde uče drugačije da žive i da organizuju svoj život kao i da vide da je izlaz iz nasilja moguć“, rekla je Vujičić Tanjugu.

Sigurna kuću u Pančevu može da primi 15 osoba, dodala je ona.

Vujičić je naglasila da je za sigurnu kuću veoma važna podrška koju dobija od Vlade i lokalne samouprave i da bi bez sistemske podrške bili nemoćni.

„Boravak u kući je samo jedna karika u sistemu jer bez saradnje sa policijom, tužilaštvom, pravosuđem, obrazovnim i zdravstvenim sistemom ne bi mogli ništa da uradimo“, rekla je Vujičić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh