• Gradovi

  Mihajlović: Rad sa mladima presudan u borbi protiv seksualnog uznemiravanja žena

   

   

  Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i vicepremijerka Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da postoji mnogo više seksualnog uznemiravanja nego što se o tome u javnosti govori i da je neophodna kontinuirana edukacija društva, prevashodno dečaka i devojčica, kako bi na vreme prepoznali znake seksualnog uznemiravanja i rodno zasnovanog nasilja.

  „Važno je obrazovati mlade ljude, govoriti o rodnoj ravnopravnosti i potrebi da poštujemo jedni druge, jer samo na taj način možemo graditi nenasilno društvo kojem težimo“, ocenila je Mihajlović, a navodi se u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

  Ona je rekla da je podatak Svetske zdravstvene organizacije da je najmanje dve milijarde žena u svetu, odnosno 75 odsto od ukupne ženske populacije, doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja veoma zabrinjavajući i da predstavlja alarm za sve državne institucije, medjunarodne organizacije, predstavnike civilnog sektora, ali i medije da se zajedničkim radom bore protiv tog globalnog problema. „Podatak Ujedinjenih nacija na ovu temu, takodje, je poražavajući, jer je u svetu polovina devojčica do navršene petnaeste godine života izložena seksualnom uznemiravanju. Dešavanja na holivudskoj javnoj sceni prošle godine naučila su nas da je ovaj problem globalan i mnogo veći nego što mislimo“, dodala je ona.

  Mihajlović je podsetila i da je Vlada Srbije prepoznala taj problem i da je unela „značajne“ izmene u Krivični zakonik, kao i da će to u mnogome borbu protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja učiniti delotvornijom.

  „Od 1. juna prošle godine u Srbiji su stupila na snagu nova krivična dela, a medju njima proganjanje i seksualno uznemiravanje. Svako ko bude uporno pratio neku osobu, pojavljivao se na istim mestima, slao poruke protiv volje te osobe ili pak upućivao neprimerene usmene poruke i gestove, komentarisao izgled seksualnim aluzijama, dodirivao je ili pokazivao svoj polni organ može biti gonjen za krivično delo proganjanja, odnosno polnog uznemiravanja“, rekla je Mihajloivć.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com